Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ'' τα παιδιά απο δηλητηριάσεις στο σπίτι ...

 «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»
 τα παιδιά από δηλητηριάσεις στο σπίτι σύμφωνα με το εθνικό  κέντρο δηλητηριάσεων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γονείς πασχίζουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και συνήθως οι προσπάθειές μας καρποφορούν. Ωστόσο τα απρόοπτα συμβαίνουν: σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις τον χρόνο (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών ως 14 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνει στο σπίτι. Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα παιδιά μεταξύ ενός και πέντε ετών, τα οποία «πετυχαίνουν» να εμπλέκονται στο 78,2% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στη βρεφική ηλικία (0-1 έτους) συμβαίνει το 6,3% των παιδικών δηλητηριάσεων, στην ηλικία 5-10 ετών το 11,3%, ενώ σαφής μείωση παρατηρείται στην ηλικία 10-14 ετών (4,2%).
 Το Κέντρο Δηλητηριάσεων έχει διαπιστώσει ότι  αίτια των δηλητηριάσεων σε παιδιά  βρίσκονται σε όλα τα σπίτια. Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας ,  μερικές  από αυτές είναι η μεγάλη δόση  παρακεταμόλης ( ασπιρίνη}, η ναφθαλίνη  κτλ. 
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων μας ενημερώνει ότι άλλοι σοβαροί παράγοντες δηλητηρίασης είναι,
Τα τσιγάρα και το αλκοόλ  που αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα παιδιά! Αναφέρεται,    στη μάσηση και κατάποση των τσιγάρων, όπου  60 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης (το ισοδύναμο 30 περίπου τσιγάρων) είναι ικανά να σκοτώσουν έναν ενήλικο που δεν καπνίζει. Η κατάποση ενός και μόνο τσιγάρου από ένα παιδί ηλικίας ενός χρόνου μπορεί να θέσει τη ζωή του σε σοβαρότατο κίνδυνο. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από νικοτίνη μπορούν να είναι ναυτία και εμετός, ταχυκαρδία, κράμπες στο στομάχι, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή. Η δράση της νικοτίνης ασκείται στους χολινεργικούς νευρώνες του εγκεφάλου τους οποίους αρχικά ενεργοποιεί και στη συνέχεια τους αναστέλλει προκαλώντας νευρομυϊκή καταστολή, γι αυτό και απαιτείται  το παιδί  να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο . Άρα, ποτέ τα  τσιγάρα ή ακόμα και η συσκευασία τους  δεν πρέπει να είναι παιχνίδι για τα παιδιά, που μπορεί να τα παρασύρει και να τα βάλουν στο στόμα τους .  
Σοβαρή δηλητηρίαση των παιδιών μπορεί να είναι και αυτή  από αλκοόλ. Οι ειδικοί του Κέντρου Δηλητηριάσεων μας ενημερώνουν ότι ποτέ δεν δίνουμε έστω στο ελάχιστο, αλκοόλ στα παιδιά γιατί μπορει εύκολα να οδηγηθούν μεταξύ άλλων και σε επικίνδυνη υπογλυκαιμία.
Προσοχή  τα άχρωμα ποτά, όπως ρακί, τζιν, βότκα, μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως νερό και να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση από απροσεξία . Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ από παιδιά, τηλεφωνήστε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των ειδικών.
Η χορήγηση σακχαρούχου διαλύματος (ζαχαρόνερου) ενδείκνυται όταν έχουμε αντιληφθεί ότι το παιδί κατανάλωσε αλκοόλ και είμαστε μακριά από νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
Τα φάρμακα  ,  είναι δυνητικά θανατηφόρα αν ληφθούν σε ικανές ποσότητες, τα φάρμακα αποτελούν την πρώτη αιτία δηλητηριάσεων με ποσοστό γύρω στο 40%, με δεύτερα τα προϊόντα οικιακής χρήσης (24%). Εξαιρετικά επικίνδυνα μπορούν να είναι τα αντιυπερτασικά φάρμακα των ενηλίκων,  η επίδρασή τους μπορεί να είναι μοιραία για ένα παιδί. Πολύ επικίνδυνα  επίσης είναι τα αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα, ενώ οι ρινικές σταγόνες μπορούν σε μεγάλες δόσεις να προκαλέσουν σπασμούς.
Οι βασικοί  κανόνες προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων από φάρμακα που μας πληροφόρησαν  από το κέντρο δηλητηριάσεων είναι
Χορηγούμε φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
Πετάμε πάντα τα φάρμακα που έχουν λήξει ή αλλοιωθεί.
Δεν αλλάζουμε τις συσκευασίες των φαρμάκων  σε άλλη συσκευασία από τη δική τους (κουτί, μπουκάλι).
 Διαβάζουμε τις οδηγίες της συνταγής
 Δεν αλλάζουμε τη δοσολογία.
 Προσέχουμε ιδιαίτερα και πάντα όταν  χορηγούμε ένα φάρμακο για την ορθότητα και την δόση του
 Τα φάρμακα φυλάσσονται πάντοτε μακριά από τα παιδιά και, προτιμότερο, κλειδωμένα».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προϊόντα οικιακής χρήσης οικιακής χρήσεως
Η χλωρίνη , τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά και τα παρεμφερή προϊόντα  δημιουργούν τον μεγαλύτερο  αριθμό και ακολουθούν  τα πετρελαιοειδή, τα εντομοκτόνα και ο υδράργυρος του θερμομέτρου .
 Όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να είναι σε χώρους ασφαλισμένους και μακριά από τα παιδιά .
Η συσκευασία τους να έχει καπάκι ασφάλειας.
Να μην τα αφήνουμε ποτέ ανοικτά .
Να γίνεται προσεκτική χρήση και διαχείριση  σε προϊόντα όπως,  μικρές μπαταριές και οι ταμπλέτες κάθε είδους  (ναφθαλίνες – εντομοαπωθητικά κ.α. )
Σας αναφέρουμε ότι :
οι περισσότερες δηλητηριάσεις (80,17%) συμβαίνουν μέσω της πεπτικής οδού, η  πεποίθηση ότι ο εμετός είναι η καλύτερη λύση για την έξοδο της βλαβερής ουσίας ισχύει , ωστόσο όμως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η πρόκληση εμετού απαγορεύεται. Όπως :
Δεν προκαλούμε  ποτέ  εμετό όταν η ουσία που ελήφθη είναι καυστική ουσία  γιατί  η επαναφορά της  στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει διάτρηση.
Δεν προκαλούμε εμετό όταν το παιδί κάνει σπασμούς καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής.
Δεν προκαλούμε εμετό  στην περίπτωση κατάποσης πετρελαιοειδών καθώς ο εμετός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από εισρόφηση.
 Τέλος, δεν προκαλούμε εμετό όταν έχει καταποθεί ένα ξένο σώμα, όπως , νομίσματα, βόλοι, μπαταρίες».
----------------------------------
Στις παραπάνω περιπτώσεις η σύσταση των ειδικών είναι να αραιώνουμε τη συγκέντρωση της βλαβερής ουσίας στον οργανισμό του παιδιού χορηγώντας μισό ποτήρι νερό ή μισό ποτήρι γάλα. Μεγαλύτερες ποσότητες πρέπει να αποφεύγονται καθώς ευνοούν την πρόκληση εμετού.
Οι  διεθνείς οδηγίες συνιστούν επίσης τη λήψη ενεργού άνθρακα (σκόνη carbomix ή κάψουλες norit) για την παρεμπόδιση της απορρόφησης της βλαβερής ουσίας, ιδιαίτερα όταν το παιδί βρίσκεται μακριά από νοσοκομείο ή κέντρο υγείας προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.
 Όταν το παιδί έχει καταπιεί ξένο σώμα το οποίο είναι αδρανές, η σύσταση είναι να εντοπίζεται το ξένο σώμα και στη συνέχεια να παρακολουθούνται τα κόπρανα για να διαπιστωθεί ότι υπήρξε αποβολή του. (Αυτό μπορεί να συμβεί και μια εβδομάδα μετά την κατάποση.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δηλητηριάσεις  έχουμε και σε  περιπτώσεις που το δέρμα και τα μάτια έχουν έλθει σε επαφή με κάποια τοξική ουσία  τότε :
Πρέπει άμεσα να απομακρύνουμε τα ρούχα και να  πλύνουμε το σημείο με άφθονο τρεχούμενο νερό  για 10- 15 λεπτά  προκειμένου να απομακρύνουμε την τοξική ουσία , στη συνέχεια να μας εξετάσει ειδικός ιατρός (αν χρειάζεται… ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επειδή μια δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί σε όλους μας , σε μια τέτοια περίπτωση :
1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!
2. Διευκρινίστε το είδος της ουσίας, την ποσότητα του ελήφθη καθώς επίσης και τον χρόνο που έγινε αυτό.
3. Τηλεφωνήστε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων 210-7793777, δώστε τις λεπτομέρειες που θα σας ζητηθούν
4. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα πάρετε.

Για τους αναγνώστες του                                                                            
  «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»


ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ