« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
...τον έλεγχο του ΕΦΕΤ τον 12/2011 για προβληματική μαύρη σταφίδα που περιέχει υψηλά ποσοστά ΩΧΡΑΤΟΞΙΝΗΣ Α
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στα πλαίσια προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2011 , διαπίστωσε ότι σε μαύρη σταφίδα ανιχνεύθηκε Ωχρατοξίνη Α**, ουσία μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Αφορά την μαύρη σταφίδα με την εμπορική ονομασία «ADAMAS – ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΕΓΧΩΡΙΑ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ» σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 12/2012 και αριθμό παρτίδας L 16511.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση ή όπου αλλού και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι απόσυρσης .
Καλεί δε όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
και η ειδική επιτροπή Υγείας τησ Ε.Ε.
Για τον
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
Λιάτσος Γιώργος
...τον έλεγχο του ΕΦΕΤ τον 12/2011 για προβληματική μαύρη σταφίδα που περιέχει υψηλά ποσοστά ΩΧΡΑΤΟΞΙΝΗΣ Α
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στα πλαίσια προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2011 , διαπίστωσε ότι σε μαύρη σταφίδα ανιχνεύθηκε Ωχρατοξίνη Α**, ουσία μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Αφορά την μαύρη σταφίδα με την εμπορική ονομασία «ADAMAS – ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΕΓΧΩΡΙΑ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ» σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 12/2012 και αριθμό παρτίδας L 16511.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση ή όπου αλλού και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι απόσυρσης .
Καλεί δε όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
- **Ωχρατοξίνη Η ωχρατοξίνη A είναι μια μυκοτοξίνη η οποία παράγεται από πολλά είδη μυκήτων («penicillium» και «aspergillus»). Εμφανίζεται φυσιολογικά σε πολλά φυτικά προϊόντα, όπως τα δημητριακά, οι κόκκοι καφέ, το κακάο και οι ξηροί καρποί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ωχρατοξίνη έχει επίσης ανιχνευθεί σε προϊόντα όπως τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, ο καφές, ο οίνος, η μπίρα και ο χυμός σταφυλιών, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα χοιρινά νεφρά. Από έρευνες όσον αφορά τη συχνότητα και τις τιμές ωχρατοξίνης Α σε δείγματα τροφίμων και ανθρώπινου αίματος προκύπτει ότι η παρουσία ωχρατοξίνης στα τρόφιμα είναι συχνή. Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που έχει καρκινογόνες, νεφροτοξικές, τερατογόνες, ανοσοτοξικές και ενδεχομένως νευροτοξικές ιδιότητες. Η τοξίνη αυτή έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση νεφροπάθειας στους ανθρώπους. Η ωχρατοξίνη Α μπορεί να έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής στους ανθρώπους.
και η ειδική επιτροπή Υγείας τησ Ε.Ε.
Για τον
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
Λιάτσος Γιώργος