Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ'' ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

Ο  «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»

σας πληροφορεί με τα προγράμματα βοήθειας & κοινωνικής πρόνοιας των Νομαρχιών .       

                                                         ό,τι εστί, αξία ζωής !!!

            Σε κάθε Νομαρχία υπάρχει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς με καρκίνο για την έκδοση βιβλιαρίου απορίας αλλά και άλλες παροχές. Για να βρείτε σε ποια Νομαρχία ανήκετε, ρωτήστε στον Δήμο σας ή στο ΚΕΠ της περιοχής σας, ή τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Νοσοκομείου που κάνετε την θεραπεία σας. Πριν πάτε στα κατά τόπους γραφεία των Διευθύνσεων Πρόνοιας επικοινωνήστε με τα αρμόδια γραφεία και πάρτε πληροφορίες σχετικά με το ποιες ημέρες και ώρες δέχονται δικαιολογητικά και αιτήσεις.
Βιβλιάριο Απορίας
Τα δικαιολογητικά για την έκδοση του βιβλιαρίου απορίας, σε όσους είναι ανασφάλιστοι, κατατίθενται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρόνοιας που ανήκει ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/ η και την ευθύνη της εξέτασής τους και κατά συνέπεια της απόφασης της Τριμελής Επιτροπή.
Προϋποθέσεις

  • Οικονομικό κριτήριο το οποίο αναμορφώνεται ανά έτος.
  • Να μην είναι ο/ η ενδιαφερόμενος/ η ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο.
  • Να είναι κάποιος άνεργος ή να αντιμετωπίζει, αποδεδειγμένα, πρόβλημα υγείας.
Με το βιβλιάριο απορίας δικαιούστε:
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Οι κάτοχοι του συγκεκριμένου βιβλιαρίου εάν χρειασθούν επιπλέον ιατρικά βοηθήματα μετά την νοσηλεία τους ή μετά από οποιαδήποτε επέμβαση που θα υποβληθούν, το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να τα παρέχει δωρεάν σύμφωνα με την εγκύκλιο «Περί φαρμακευτικής περίθαλψης κατόχων βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας», Αρ. Πρωτ.Υ4α/42905 Αθήνα 6/5/2003 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά βοηθήματα, οξυγόνο σε οποιαδήποτε μορφή κ.τ.λ. που απαιτούνται για την αποθεραπεία ή την συνέχιση της θεραπείας του ασθενούς, χορηγούνται από το Νοσοκομείο όπου έχει νοσηλευτεί ο ασθενής με βεβαίωση του Διευθυντή του Τμήματος νοσηλείας του και έγκριση του διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου.
  • Ειδικά για τα άτομα με καρκίνο που μετακινούνται την περίοδο των θεραπειών και είναι κάτοχοι βιβλιαρίου απορίας, σύμφωνα με την αριθμ. 3324.1/04/02/22-11-2002 Απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δικαιούνται 100% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για απεριόριστο αριθμό ταξιδιών. Η θέση που δικαιούται είναι οικονομική και χρειάζεται εκτός από το βιβλιάριο απορίας βεβαίωση της Πρόνοιας για την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου και το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας. Με αυτά τα χαρτιά απευθύνεστε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης (π.χ. στον Πειραιά είναι Ακτή Μιαούλη 50) και σας δίνουν μια βεβαίωση ότι δικαιούστε εισιτήρια απορίας και ότι θέλετε να ταξιδέψετε στον συγκεκριμένο προορισμό μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Με αυτή τη βεβαίωση απευθύνεστε στα κεντρικά της ναυτιλιακής εταιρίας και παίρνετε εισιτήρια εφόσον υπάρχουν καθότι το ανώτατο όριο εισιτηρίων για κάθε πλοίο και κάθε διαδρομή είναι δέκα εισιτήρια (άθρο 5Ν.6059/34 Α΄/71).

Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας μπορείτε να λάβετε επίσης:
  • Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας.
  • Μείωση Φόρου.
  • Κάρτα μετακινήσεων.
  • Επίδομα Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης.
  • Επίδομα Παιδικής Προστασίας.
  • Στεγαστική Συνδρομή.
  • Κάρτα Πολιτισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβετε το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας, την Κάρτα Μετακινήσεων καθώς και να έχετε Μείωση του Φόρου είναι να έχετε γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας που ανήκετε, η οποία θα πρέπει να σας βγάλει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ Α΄ΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Θεωρημένη φωτοτυπία ταυτότητας.
  • Αποδεικτικό τόπου κατοικίας (Λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ στο όνομα του ενδιαφερόμενου).
  • Επίσημο ιατρικό ιστορικό από Δημόσιο Νοσοκομείο (ΠΡΟΣΟΧΗ: το επίσημο ιατρικό ιστορικό έχει υπογραφή του θεράποντος ιατρού, του διευθυντή της κλινικής και σφραγίδα γραμματείας νοσοκομείου).




Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το επίδομα αυτό δίδεται από την Πρόνοια σε όσα άτομα, ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα, έχουν διαγνωστεί με αναπηρία τουλάχιστον 67% από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας. Χρειάζεται μία σειρά δικαιολογητικών πέραν της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται ανά δίμηνο.


Προϋποθέσεις
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να πρέπει να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Έμμεσα ασφαλισμένοι σύζυγοι (από το σύζυγο που βρίσκεται εν ζωή) και δεν παίρνουν οικονομική βοήθεια για την αναπηρία τους από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εξαιρούνται οι έμμεσα ασφαλισμένοι σύζυγοι που λόγω θανάτου του συζύγου τους εισπράττουν τη σύνταξή του / της οπότε θεωρούνται άμεσα ασφαλισμένοι.
  • Έμμεσα ασφαλισμένα παιδιά (προστατευόμενα μέλη) που δεν παίρνουν οικονομική ενίσχυση για την αναπηρία τους μεγαλύτερη του ποσού του επιδόματος βαριάς αναπηρίας.
  • Παιδιά που παίρνουν σύνταξη λόγω του θανάτου του προστάτη γονέα, ποσό μικρότερο ή ίσο του επιδόματος βαριάς αναπηρίας.
  • Άμεσα ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το ταμείο τους. Εξαιρούνται αυτοί που λόγω οφειλών στα ταμεία τους δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.
  • Ανασφάλιστοι, αυτοί που έχουν βιβλιάριο απορίας, (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την Πρόνοια).
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες του Ο.Γ.Α.




Το συγκεκριμένο επίδομα της Πρόνοιας δικαιούνται κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες ή ομογενείς με Ελληνική ταυτότητα.


Χορήγηση κάρτας μετακινήσεων για τις συγκοινωνίεςΑνεξάρτητα από το ταμείο που ανήκουν, άτομα που τους έχει αναγνωρισθεί ποσοστό αναπηρίας 67% από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Πρόνοιας δικαιούνται κάρτα μετακινήσεων για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.


Προϋποθέσεις
Ως προϋπόθεση πέραν της γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής υπάρχει και οικονομικό κριτήριο το οποίο αναμορφώνεται ανά έτος (π.χ. για το έτος 2009 το οικονομικό κριτήριο είναι το οικογενειακό εισόδημα έως 29.000€.) Εάν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 29.000€ οι δικαιούχοι έχουν έκπτωση 50% στις μετακινήσεις. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι χρειάζεται να καταβάλουν δικαιολογητικά στην Διεύθυνση Πρόνοιας. Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχοι μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με αστικές συγκοινωνίες (μετρό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ, αστικά λεωφορεία) και στις υπεραστικές να έχουν έκπτωση 50% (ΟΣΕ, ΚΤΕΛ). Η κάρτα εκδίδεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Πρόνοιας ή στα ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) της περιοχής σας, ζητήστε τον κατάλογο των δικαιολογητικών και τις ημερομηνίες κατάθεσης τους.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

  • Γνωμάτευση Α΄Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (67% και άνω).
  • Εκκαθαριστικό του προηγούμενου χρόνου.
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  • Αποδεικτικό τόπου κατοικίας (Λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ ή κινητού τηλεφώνου στο όνομα του αιτούντος).
  • 2 φωτογραφίες.
  • Βιβλιάριο ασθενείας.


Μείωση Φόρου
Τα άτομα που τους έχει αναγνωρισθεί το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική επιτροπή της Νομαρχίας μπορούν να έχουν μείωση στη απόδοση φόρου, προσκομίζοντας την γνωμάτευση της Επιτροπής υποβάλλοντας την φορολογική τους δήλωση.


Επίδομα έκτατης οικονομικής ενίσχυσης

Επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που ανέρχεται στο ποσό των 300 € (!) εφάπαξ για μια φορά τον χρόνο (το ποσό αυτό ισχύει για το έτος 2009, ανά έτος υπάρχει μικρή αύξηση).


Προϋποθέσεις

Το επίδομα αυτό δίδεται σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται οικονομική δυσχέρεια ή υπάρχει ένα έκτακτο γεγονός σε συνάρτηση με την οικονομική δυσχέρεια. Εκτός της κοινωνικής έκθεσης και των άλλων δικαιολογητικών αναγκαία είναι η προσκόμιση από τον αιτών εγγράφων παραστατικών στοιχείων με τα οποία να αποδεικνύεται σαφώς ο προβαλλόμενος λόγος για έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Επίσης κοινωνική έκθεση από άλλη υπηρεσία ή ΜΚΟ που μπορεί να έχει εξυπηρετηθεί ή εξυπηρετείται ο αιτών είναι τις περισσότερες φορές πολύ βοηθητική για μια θετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας στην οποία ανήκετε.


Επίδομα παιδικής προστασίας

Επίδομα Παιδικής Προστασίας ανά ανήλικο (έως 16 ετών) τέκνο.


Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση είναι η οικονομική κατάσταση. Υπάρχει δηλαδή οικονομικό κριτήριο ώστε να δοθεί το επίδομα. Το επίδομα παιδικής προστασίας χορηγείται σε παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών (απουσία πατέρα): Δηλαδή σε παιδιά:

  • Που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους και δεν αναγνωρίστηκαν από τον πατέρα.
  • Που γεννήθηκαν εκτός γάμου και αναγνωρίστηκαν από τον πατέρα.
  • Που ο πατέρας δεν είναι εν ζωή.
  • Που ο πατέρας έχει εγκαταλείψει την οικογένεια.
  • Που ο πατέρας έχει αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 67%.
  • Που ο πατέρας υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
  • Που ο πατέρας εκτίει ποινή φυλάκισης.
  • Όταν το ζευγάρι των γονέων είναι σε διάσταση.




Για να δικαιούνται το επίδομα θα πρέπει τα παιδιά να είναι μικρότερα από 16 ετών. Το συγκεκριμένο επίδομα μπορούν να το λάβουν και οι μετανάστες με άδεια παραμονής και τηρώντας τις παραπάνω προϋποθέσεις. Επίσης μπορούν να το λαμβάνουν και οι πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο.


Επιδότηση ενοικίου

Το συγκεκριμένο επίδομα δίδεται ως επιδότηση ενοικίου μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και επιπλέον τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Άτομα ή ζευγάρια οικονομικά αδύνατα που ζουν μόνα τους και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του Ο.Γ.Α. Για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να:
  1. έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του,
  2. να μένουν μόνοι χωρίς τα παιδιά τους,
  3. να μην έχουν άλλο εισόδημα που να προέρχεται από κάποια σύνταξη ή από εργασία ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή (εκτός από την σύνταξη του ΟΓΑ και το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας),
  4. και να υπάρχει μισθωτήριο συμφωνητικό μεταξύ ηλικιωμένου και ιδιοκτήτη,
  5. θεωρημένο από την εφορία.




Για να λάβετε το επίδομα χρειάζεται να κάνετε αίτηση και να καταθέσετε τα σχετικά δικαιολογητικά στο αρμόδιο γραφείο της Πρόνοιας. Για την έγκρισή του χρειάζεται και η σύνταξη κοινωνικής έκθεσης από Κοινωνικό Λειτουργό της Πρόνοιας. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για ενημέρωση για το ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται κατά περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείτε στο αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Πρόνοιας που ανήκετε ή στην Κοινωνική Υπηρεσία της Πρόνοιας.


Κάρτα πολιτισμού

Με την κάρτα πολιτισμού διευκολύνεται η πρόσβαση σε ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα. Η Κάρτα Πολιτισμού δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα για δωρεάν ή εκπτωτική είσοδο σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ).

  • Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους του ΥΠ.ΠΟ. σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
  • Θέατρο: Δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις: του Εθνικού Θεάτρου (συγκεκριμένες ημέρες) και στις παιδικές παραστάσεις για κατόχους της κάρτας μέσω του σχολείου τους, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στις παιδικές παραστάσεις (σε συγκεκριμένες ημέρες).
  • Μειωμένο εισιτήριο σε παραστάσεις αρκετών επιχορηγούμενων από το ΥΠ.ΠΟ. θεατρικών σχημάτων πάλι σε συγκεκριμένες ημέρες και παραστάσεις.
  • Μουσική: Δωρεάν είσοδος στις συναυλίες: του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συγκεκριμένες παραστάσεις, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένες παραστάσεις, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν και άλλα μουσικά σχήματα που εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται από το ΥΠ.ΠΟ.
  • Κινηματογράφος: Δωρεάν είσοδος για συγκεκριμένες ημέρες σε αίθουσες: του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη (ορίζονται οι αίθουσες), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην Αθήνα (ορίζονται οι αίθουσες). Μειωμένα εισιτήρια σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες με τις οποίες έχει συνάψει ειδική συμφωνία το ΥΠ.ΠΟ.
  • Βιβλιαγορά: Έκπτωση στην αγορά βιβλίων από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους Εκδοτών και Βιβλιοπωλών.
  • Δωρεάν Παιχνίδια Πολιτισμού: Εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνουν οι υπηρεσίες και οι φορείς του ΥΠ.ΠΟ. τόσο στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κλπ) όσο και στις δραστηριότητες του σύγχρονου πολιτισμού είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλα τα παιδιά.




Δικαιολογητικά

  • Γνωμάτευση Α’βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω).
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Μία φωτογραφία.
    Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά κατατίθενται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της περιοχής σας. Όλοι οι πολίτες για πληροφορίες σχετικές με την κάρτα μπορούν να απευθύνονται στα Κ.Ε.Π. ή στο τηλέφωνο 800 11 00 100 χωρίς χρέωση.

για τον ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ'' Λιάτσος Γιώργος
πηγή : κοινωνική υπηρεσία   αγκαλιάζω  -- δήμου Βύρωνα

ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ