Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''---και τους κανόνες στις ΠΙΣΙΝΕΣ

Ο «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»   
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΕΠΟΥΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΙΣΙΝΑΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ :

 τέτοια νοείται  κάθε τεχνητή στο σύνολο ή εν μέρη δεξαμενή, η οποία τροφοδοτείται με νερό ελεγμένο σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιείται για διείσδυση και κολύμβηση όλου του σώματος του κολυμβητή, είτε για ομαδική κολύμβηση, είτε για αναψυχή. (Υ.Α.Αρ.Φύλ.87.Αρ.Γ1)443-24/01/73 Αρθρο 1§1)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ
Κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να λειτουργεί και να τηρεί τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διατάξεις για να εξασφαλίζεται η ποιοτική και άριστη χρήση του χώρου από τους κολυμβητές.
Παρακάτω αναγράφονται κινήσεις και ενέργειες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή
Οι κολυμβητικές δεξαμενές χωρίζονται σε : Εσωτερικές, Υπαίθριες, Δημόσιες, Αθλητικές, και Ιδιωτικές. (Αρ.1)
Επίσης ανάλογα της επιφάνειας που καταλαμβάνουν διακρίνονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες. (Αρ.4§4)
  • ΜΙΚΡΕΣ: επιφάνεια μέχρι 350 m2.
  • ΜΕΣΑΙΕΣ: επιφάνεια από 350 m2 μέχρι 1250 m2.
  • ΜΕΓΑΛΕΣ: επιφάνεια μεγαλύτερη από 1250 m2.
Έτσι σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει :
  • Να αναγράφεται ανά τακτά διαστήματα στις πλευρές και στις άκρες της πισίνας, το συγκεκριμένο βάθος του σημείου της κολυμβητικής δεξαμενής, ώστε να είναι ευανάγνωστο από το κοινό. Σημειώνουμε ότι τα βάθη τα μετράμε σε μέτρα. (Αρ. 4§2)
  • Τα δίκτυα (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κλπ) πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου να μπορεί εύκολα να τα επισκεφθεί και να τα επιθεωρήσει κάποιος αρμόδιος. (Αρ.3§3)
  • Σε κάθε κολυμβητή αναλογούν 500 λίτρα νερό. Ανάλογα το εμβαδόν υπολογίζεται η χωρητικότητα σε λίτρα και διαιρώντας ορίζεται ο μέγιστος αριθμός επιτρεπομένων κολυμβητών. (Αρ.5§2α)
  • Στο βαθύτερο σημείο της κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να υπάρχει στόμιο εκροής του νερού. Πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρχει σχάρα η οποία να μη μπορεί να μετακινηθεί από τους κολυμβητές. (Αρ.6§7)
  • Δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αιχμηρή άκρη και όλα τα τμήματα που σχηματίζουν γωνία πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένα. (Αρ.4§8)
  • Πρέπει να υπάρχουν σκάλες εισόδου & εξόδου (βαθμίδες) από τη κολυμβητική δεξαμενή με αντιολισθητικό υλικό στα πατήματα, για αποφυγή ατυχημάτων και χειρολαβές και στις δύο πλευρές. (Αρ.8),
  • Απαγορεύεται στην κολυμβητική δεξαμενή να υπάρχουν τρύπες (οπές) πάνω στον τοίχο και να χρησιμοποιούνται για σκάλες εξόδου από το νερό. (Αρ.8),
  • Να τηρείται καθ΄όλη τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής όλες οι διαδικασίες καθαριότητας της δεξαμενής αλλά και των εξωτερικών χώρων που ανήκουν σε αυτή. (Αρ.20),
 
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πριν την αρχή λειτουργίας κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να ορίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο ως Υπεύθυνος Λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου. (Αρ.19)
Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.
Ιδιαίτερα μεριμνά για τα παρακάτω καθήκοντα:
  • Να έχει ορίσει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την καλή λειτουργία και συντήρηση της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.19§1α)
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να υπάρχει προσωπικό εποπτείας των κολυμβητών δηλαδή Ναυαγοσώστες. (Αρ.19& 21)
  • Οι Ναυαγοσώστες πρέπει να είναι πτυχιούχοι με Δίπλωμα Επαγγελματία Ναυαγοσώστη, έχοντας εκπαιδευτεί στη Ναυαγοσωστική τεχνική να γνωρίζουν την τεχνική των Πρώτων Βοηθειών, τη χρήση της τεχνητής αναπνοής και να έχουν όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, για την προστασία των κολυμβητών. (Αρ.21§3)
  • Αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μικρή, τοποθετείται ένας Ναυαγοσώστης. Αν είναι μεσαία ή μεγάλη πρέπει να υπάρχει ένας Ναυαγοσώστης ανά 300 κολυμβητές. (Αρ.21§2α)
  • Αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μεσαία (Αρ.4§4) πρέπει να υπάρχει (1) ένας υπάλληλος εκτός από τους Ναυαγοσώστες, εκπαιδευμένος στην παροχή Πρώτων Βοηθειών από το Διοικητικό Προσωπικό και αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μεγάλη (Αρ.4§4) πρέπει να υπάρχουν 2 (δύο). (Αρ.21§2γ)
  • Τα ονόματα των Ναυαγοσωστών πρέπει να γνωστοποιούνται, πριν την αρχή λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία που υπάγεται ο χώρος. Η Υγειονομική Υπηρεσία αν κρίνει την ακαταλληλότητα αυτών ή τη μη καλή διαγωγή μπορεί να ζητήσει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, την αντικατάσταση των Ναυαγοσωστών. (Αρ.19§1β)
  • Να επιτρέπει την είσοδο μόνο στον προβλεπόμενο με τον όγκο της κολυμβητικής δεξαμενής αριθμό κολυμβητών.
  • Να επιθεωρεί την κανονική ανανέωση και το σωστό καθαρισμό του νερού.
  • Να ελέγχει τα βήματα απολύμανσης του χώρου, τη μέτρηση του χλωρίου και την τιμή του PH .
  • Να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής.
  • Να συλλέγει και να καταγράφει σε καθημερινή βάση λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής λεπτομερή στοιχεία που αφορούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, την ποσότητα χημικών ουσιών που προσέθεσε για τον καθαρισμό και την απολύμανση του νερού. (Αρ.19§1δ)
  • Να μετρά ανά τακτές ώρες το υπόλειμμα χλωρίου που υπάρχει μέσα στο νερό, τις τιμές του PH και της αλκαλικότητας του νερού, κλπ. (Αρ.19§1δ)
  • Για όλα τα παραπάνω, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας πρέπει να τηρεί σχετικό βιβλίο, έχοντας καταχωρημένες όλες τις παραπάνω πληροφορίες και να το παραδίδει προς ενημέρωση στους υπαλλήλους που διενεργούν τον υγειονομικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής.
  • Τέλος πρέπει να αναρτά σε εμφανές σημείο την ¶δεια Λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.19§1ε)
 
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για την ασφαλή κολύμβηση και τη σωστή χρήση μιας κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή τα παρακάτω μέτρα Ασφαλείας. (Αρ.23)
Ο Ναυαγοσώστης σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας εφαρμόζει τον κανονισμό της κολυμβητικής δεξαμενής προσέχοντας τα εξής:
  • Τοποθετεί σε εμφανή σημεία Πινακίδες με τα παρακάτω θέματα :
  • Κανονισμό για την ορθή χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής και τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας (Αρ.23§1)
  • Την ακριβή ώρα λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής
  • Επιθεωρεί όλη την εγκατάσταση αν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας για ελάττωση του κινδύνου για πνιγμό ή τραυματισμό των κολυμβητών.
  • Εφοδιάζεται με τα παρακάτω Μέσα Διάσωσης, τα οποία αυξάνουν, ανάλογα με το μέγεθος της κολυμβητικής δεξαμενής
  • Μία ή περισσότερες λαβίδες διάσωσης (ράβδο) από ανθεκτικό υλικό με μήκος μεγαλύτερο από το μισό πλάτος της κολυμβητικής δεξαμενής και στην άκρη να υπάρχει τοποθετημένη χούφτα (μη αιχμηρό άγκιστρο) με άνοιγμα τουλάχιστον 0,50μ. (Αρ.23§3α)
  • Ένα ή περισσότερα κυκλικά σωσίβια, τοποθετημένα σε εμφανή και καίρια σημεία στο χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής. Η εσωτερική διάμετρο πρέπει να είναι 0,40μ και να υπάρχει επάνω δεμένο ισχυρό σχοινί, μήκους ίσο με το πλάτος της κολυμβητικής δεξαμενής Ο αριθμός των σωσιβίων καθορίζεται ώστε να υπάρχει ένα ανά 60μ ή κλάσμα της περιμέτρου της δεξαμενής. (Αρ.19§3β)
  • Βάθρο ή υπερυψωμένη καρέκλα (έδρα) για τον Ναυαγοσώστη κοντά στο πιο βαθύ σημείο της κολυμβητικής δεξαμενής με άριστη θέα όλου του χώρου. (Αρ.23§3γ)
  • Κουτί Πρώτων Βοηθειών εφοδιασμένο με το κατάλληλο υλικό. Τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν μέσα σε αυτό: Βάμμα ιωδίου, αποστειρωμένες γάζες, βαμβάκι, λευκοπλάστη, επιδέσμους διαφόρων μεγεθών, αιμοστατικούς επιδέσμους, αποστειρωμένες λαβίδες και οπωσδήποτε καρδιοτονωτικά και αναλγητικά φάρμακα. (Αρ.23§3ε)
  • Καταγράφει και δημιουργεί ειδικό κατάλογο τηλεφώνων, τον οποίο τοποθετεί στο τηλέφωνο του χώρου με τα νούμερα των πλησιέστερων ιατρών, του Σταθμού Α΄Βοηθειών, του πλησιέστερου νοσοκομείου - αστυνομικού τμήματος - πυροσβεστικής υπηρεσίας. (Αρ.23§3ζ)
  • Απαγορεύεται η νυχτερινή κολύμβηση, εκτός και αν υπάρχει σχετική άδεια (Αρ.27§2ζ) και ο χώρος έχει επαρκή φωτισμό και όλο το απαραίτητο προσωπικό για τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.23§3η)
     
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Aριθ. πρωτ.: 1580
    ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Π.Δ.
    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
    ΘΕΜΑ: Διαδικασία και δικαιολογητικά χορήγησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων
    υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών εντός κυρίων
    ξενοδοχειακών καταλυμάτων
    Α. Με τις διατάξεις του άρθρου 80 παρ. 8 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22
    του Ν. 3536/2007 ο Ε.Ο.Τ. ορίζεται αρμόδιος για την χορήγηση των αδειών λειτουργίας των
    καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των εγκαταστάσεων
    των κυρίων τουριστικών καταλυμάτων.
    Β. Για την χορήγηση των ως άνω αδειών απαιτούνται τα ακόλουθα:
    Β1. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
    1. Αίτηση του επιχειρηματία ή του νομίμου εκπροσώπου σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι
    νομικό πρόσωπο (εταιρεία).
    2. Ειδικό σήμα λειτουργίας και πιστοποιητικό πυρασφαλείας του καταλύματος σε ισχύ
    (ελέγχονται από τα στοιχεία που τηρεί η αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ.).
    3. Πρόβλεψη του καταστήματος ή της κολυμβητικής δεξαμενής στα εγκεκριμένα από τον(ελέγχεται από την Υπηρεσία).
    Ε.Ο.Τ. σχέδια του καταλύματος Υποβάλλονται κατόψεις
    του χώρου σε τρία αντίγραφα των ως άνω σχεδίων, στα οποία θα πρέπει να εμφαίνονται το
    κατάστημα ή η κολυμβητική δεξαμενή, προς θεώρηση από την Υπηρεσία η οποία τα θεωρεί
    ως αποτελούντα ακριβή αντίγραφα των εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Τ. σχεδίων, και αποστολή
    στην Διεύθυνση Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας σύμφωνα με το υπ΄ αριθ. 20957/6-3-2006
    έγγραφο του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το άρθρο 3 της υπ' αριθ. 69553/6-6-
    06 εγκυκλίου του ίδιου Υπουργείου.
    4. Ορισμός υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος ή της κολυμβητικής δεξαμενής.
    Γνωστοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία ή του νομίμου εκπροσώπου και
    υποβάλλονται:
    α) Θεωρημένα αντίγραφα του βιβλιαρίου υγείας και του δελτίου Αστυνομικής
    ταυτότητας του υπευθύνου.
    β) Δύο πρόσφατες φωτογραφίες αυτού.
    γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν έχει καταδικασθεί τελεσίδικα
    για κανένα από τα αδικήματα του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ. 180/79.
    δ) Υπεύθυνη δήλωση του προτεινόμενου ατόμου ότι αποδέχεται να αναλάβει
    καθήκοντα υπευθύνου λειτουργίαςτου καταστήματος.
    5. Γνωμοδότηση-εισήγηση της Διεύθυνσης Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας. Η έκδοση
    αυτής θα ζητείται από την αρμόδια ΠΥΤ, η οποία θα διαβιβάζει την αίτηση του
    ενδιαφερομένου και τα σχετικά δικαιολογητικά στην οικεία Νομαρχία.
    6. Παράβολο υπέρ Ε.Ο.Τ. ποσού 150 € πληρωτέο στην Τράπεζα Ελλάδος στο λογαριασμό
    26180/ΕΟΤ ή στο ταμείο του Ε.Ο.Τ.
    Β2. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
    1. Τεχνικά στοιχεία της δεξαμενής ήτοι τεχνική έκθεση ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια,
    σχεδιαγράμματα, τομές, όλα σε τρία (3) αντίγραφα υπογεγραμμένα από διπλωματούχο
    μηχανικό.
    2. Ορισμός επόπτη ασφαλείας της δεξαμενής.
    Για τον ορισμό του επόπτη ασφαλείας θα υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    α) Υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία του καταλύματος με την οποία θα
    προτείνεται ο επόπτης ασφαλείας.
    β) Θεωρημένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του προτεινόμενου ατόμου.
    γ) Πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών του προτεινόμενου
    ατόμου ως επόπτη ασφαλείας, δεόντως θεωρημένο από αρμόδιο φορέα
    δ) Υπεύθυνη δήλωση του προτεινόμενου ατόμου ότι αποδέχεται να αναλάβει
    καθήκοντα υπευθύνου ασφαλείας της κολυμβητικής δεξαμενής.
    3. Ορισμός υπευθύνου καθαρισμού της δεξαμενής.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπονται από τις ισχύουσες Υγειονομικέςδιατάξεις και θα αποστέλλονται από τις ΠΥΤ στις οικείες Δ/νσεις Υγιεινής.
    Γ. ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

    1. Aδειες λειτουργίας που έχουν εκδοθεί με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς περιορισμούς.
    2. Η ισχύς των αδειών λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών είναι πενταετής.
    Μετά την λήξη της ισχύος τους αντικαθίστανταιμε νέες κατόπιν εισήγησης της οικείας Δ/νσης
    Υγιεινής. Στην περίπτωση αυτή ο επιχειρηματίας υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία
    αναφέρει ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι εγκαταστάσεις και οι όροι λειτουργίας της δεξαμενής
    και αντίγραφα της αρχικά θεωρημένης τεχνικής έκθεσης και των σχεδιαγραμμάτων.
    Σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές υποβάλλονται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά
    3. Σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων της αδείας λειτουργίας (τροποποίηση της
    επιχείρησης ή λειτουργία από νέα επιχείρηση, αντικατάσταση υπευθύνου λειτουργίας κλπ,) η
    άδεια αντικαθίσταται με νέα κατόπιν υποβολής μόνον των δικαιολογητικών που αφορούν την
    μεταβολή και του σχετικού παραβόλου.
    Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
    1. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στις
    αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ) του Ε.Ο.Τ. Οι άδειες
    λειτουργίας υπογράφονται από τους προϊσταμένους των ΠΥΤ σύμφωνα με την υπ' αριθ.
    500765/2007 (ΦΕΚ 639/Β/27-4-2007) απόφαση Γεν. Γραμματέα ΕΟΤ.
    2. Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται στο όνομα της επιχείρησης του καταλύματος όπωςΣτις περιπτώσεις μισθωμένων
    αυτό αναγράφεται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας αυτής.
    καταστημάτων η άδεια λειτουργίας εκδίδεται στο όνομα της μισθώτριας επιχείρησης. Σε κάθε
    περίπτωση αναγράφεται επί της αδείας το όνομα του υπευθύνου λειτουργίας αυτής.
    3. Για τα καταστήματα και τις κολυμβητικές δεξαμενές εντός αυτοτελών εγκαταστάσεων ειδικής
    τουριστικής υποδομής, την αρμοδιότητα έχει η Διεύθυνση Τουριστικών Εγκαταστάσεων του
    Ε.Ο.Τ.
    4. Εφ' όσον ζητείται και άδεια λειτουργίας μουσικής, αυτή θα εξακολουθεί να χορηγείται από
    τους οικείους ΟΓΑ.
    Ε.
    Γραμματέα Ε.Ο.Τ.
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΟΤ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
    Από την ιστιοσελίδα του ΕΟΤ (Ιούλιος 2008)
    1)     Σε κολυμβητικές δεξαμενές λειτουργούσες, εντός τουριστικών καταλυμάτων του αρθ. 2 § 1 περ. Α & Β και § 3  του Ν. 2160/1993, τα οποία έχουν λάβει σήμα λειτουργίας κατά τις ισχύουσες διατάξεις, χορηγείται άδεια λειτουργίας επταετούς διάρκειας υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:
    α) Έχουν κατασκευασθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, ή προσκομίζεται βεβαίωση υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό ότι πληρούνται οι αναγκαίες δομικές και στατικές προϋποθέσεις .
    β) Πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής της υπ΄ αρ.  Γ1/443/73 (ΦΕΚ 87/Β/24.01.73), όπως τροποποιήθηκε με την Γ4/1150/76 (937/ΦΕΚ 937/Β/76)  υγειονομική διάταξη και την υπ’ αρ. ΔΥΓ2/80825/05 (ΦΕΚ 120/Β/02.02.06) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήτοι :
    -           σχεδιαγράμματα εις τριπλούν με πρωτότυπη υπογραφή από την Πολεοδομία ή μηχανικού.
    -           μελέτη  διάθεσης αποβλήτων εις τριπλούν
    -           Τεχνική Έκθεση Μηχανολόγου εις τριπλούν στην οποία θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία :
                            -           ποιότητα νερού τροφοδοσίας (βεβαίωση Ο.Τ.Α.)
                            -           χωρητικότητα  δεξαμενής και οριζόντιες διαστάσεις αυτής
                            -           ρυθμός ανακυκλοφορίας ύδατος
                            -           φίλτρα (επιφάνεια διήθησης σε m3/h, διηθητική ικανότητα, αριθμός), αντλίες, εκκένωση(αποχετευτική ικανότητα), αύλακες υπερχείλισης
                            -           απολύμανση *τρόπος απολύμανσης, έλεγχος αλγοειδών , τρόπος ρύθμισης PH, έλεγχος υπολειμματικού χλωρίου)
                            -           έλεγχος μικροβιολογικής ποιότητας νερού και εργαστηριακές εξετάσεις
                            -           μέτρα ασφαλείας λουομένων , σωσίβια, κατάλογος τηλεφώνων, σήμανση, κλίση πυθμένα
                            -           ορισμός επόπτη ασφαλείας, υπευθύνου λειτουργίας, υπευθύνου καθαριότητας και αναφορά στα καθήκοντα αυτών.
    γ) Εφ’ όσον το τουριστικό κατάλυμα εντός του οποίου λειτουργούν, διαθέτει λιγότερες από 50 κλίνες, δεν είναι υποχρεωτικός για την χορήγηση και διατήρηση της άδειας ο ορισμός επόπτη ασφαλείας, υπευθύνου λειτουργίας, υπευθύνου καθαριότητας να είναι διαφορετικά πρόσωπα και αναφορά στα καθήκοντα αυτών, αλλά είναι δυνατόν, όλες αυτές οι ιδιότητες να αναφέρονται σε ένα πρόσωπο, υπεύθυνο για την εκπλήρωση  των υποχρεώσεων αυτών.

    2)      Για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας υποβάλλεται στην αρμόδια Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ. φάκελος με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    α) Η οικοδομική άδεια ή βεβαίωση υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό ότι είναι κατασκευασμένη  κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας.
    β) Υπεύθυνη δήλωση Μηχανολόγου Μηχανικού, μέλους Τεχνικού Επιμελητηρίου, ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές του εδ. (β) της παρ. 1 του παρόντος. 
    γ) Βεβαίωση της αρμόδιας επαγγελματικής οργάνωσης, της οποίας είναι μέλος ο αιτών, για τον ακριβή αριθμό κλινών του καταλύματος, για την εφαρμογή της παρ. 1 εδ. γ του παρόντος.

    3)     Η άδεια χορηγείται από την αρμόδια Π.Υ.Τ. εντός 1 μηνός από την υποβολή του συνόλου των δικαιολογητικών της παρ. 2.
    Σε περίπτωση ελλείψεων η άνω προθεσμία αρχίζει από την συμπλήρωση του φακέλου.

    4)     Την 31/3/2009 όσες κολυμβητικές δεξαμενές δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας θα σφραγίζονται άμεσα και θα επιβάλλονται όλες οι εκ των διατάξεων προβλεπόμενες κυρώσεις κατά των υπευθύνων και της επιχείρησης.
    Εφ’ όσον κατά επακολουθήσαντα έλεγχο των αρμοδίων Αρχών σε κολυμβητικές δεξαμενές, στις οποίες χορηγήθηκε άδεια κατά τις διατάξεις του παρόντος, διαπιστωθεί ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις δεν είναι ακριβείς, θα απαγορεύεται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής και θα επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες στις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις.
    5 ) δίκτυ ασφαλείας ή φορητή ειδική περίφραξη οταν βρίσκεται εκτος λειτουργίας
       

    Για τον «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»
    τα ιδρυτικό Δ/Σ &
      ο προεδρός του
      Λιάτσος Γιωργος


    Η παρούσα αντικαθιστά την υπ' αριθ. 505682/6-10-2006 εγκύκλιο του Γενικού
    .
 

ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ