Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ο ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ'' ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ...





 


 Ο 
«ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»

 ΣΑΣ  ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ                          
                                                                              



ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ            ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ                              
Για  να τους θυμηθούν αυτοί που λένε πως τους ξέρουν
Για  να τους γνωρίσουν αυτοί που δεν τους ήξεραν…

‘’ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ  ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΘΑ  ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΤΗ ΦΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ…’’ g.l

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          




ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ του ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ  στις ημέρες των διακοπών σας           θυμηθείτε να:

1ο Απομακρύνετε  από το ψυγείο σας ευαίσθητα νωπά  προϊόντα  [λαχανικά , νωπά    κρέατα, γαλακτοκομικά έτοιμα φαγητά κα]
2ο Ασφαλίσετε ιδιαιτέρα καλά … έγραφα, τιμαλφή, βιβλιάρια κτλ 
3ο Ελέγξετε και κλείστε καλά τις βάνες νερού και αερίου.
4ο Ασφαλίσετε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας.
5ο Ενεργοποιήσετε τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα ασφαλείας & ελέγχου που πιθανόν έχετε εγκαταστήσει.
6ο Τοποθετήσετε ένα φως 2w έως 5w σε ασφαλή σημείο στον εσωτερικό χώρο, που θα ανάβει κάποιες ώρες αυτόματα ή συνέχεια, κατά την απουσία σας.
7ο Ενημερώσετε έμπιστους γειτόνους ή συγγενείς για την απουσία σας & δώστε τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης..

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ  ΣΑΣ [για διακοπές]              θυμηθείτε:

1ο Έγκαιρα προμηθευτείτε εισιτήρια και οργανώστε τις διακοπές σας για αποφυγή άγχους
2ο Κάντε κατάλογο αυτων των πραγμάτων που θέλετε να πάρετε μαζί σας
3ο Συντηρήστε  και οργανώστε το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας κατάλληλα για τις διακοπές σας [αν πάτε με δικό σας μέσο]. Ενημερωθείτε για τις τυχόν δυσκολίες της διαδρομής σας έγκαιρα. Τηρείτε πάντα τον ΚΟΚ Ελέγχετε φωτισμό, ρεζέρβα, φαρμακείο, εργαλεία ανάγκης ,ασφάλειες ανάγκης κτλ
4ο Μην ξεχάσετε τα βιβλιάρια  υγείας σας.
5ο Οργανώστε  το φαρμακείο των διακοπών σας . Πρώτα, την φαρμακευτική σας αγωγή [αν υπαρχει για κάποιο λόγο], ελέγχετε το φαρμακείο σας να εχει απαραίτητα,   σετ για πρώτες βοήθειες τραυματισμού και εγκαυμάτων , αιμοστατική γάζα,  παυσίπονα , αντιισταμινικά, αντιδιαρροικά, βραχίονες  αντιεμετικούς κτλ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ  ΑΦΙΞΗ  ΣΑΣ στο σημείο   των διακοπών σας    θυμηθείτε:

1ο Ελέγξτε αν αυτά που είχατε συμφωνήσει στον προγραμματισμό σας είναι σωστά . Μην διστάσετε να διαμαρτυρηθείτε αν σε κατι δεν σωστό.  Επικοινωνήστε αν είναι ανάγκη με την υπηρεσία της τουριστικής  αστυνομίας της περιοχής ή με τον ΙΝΚΑ
2ο Ελέγξτε για τυχόν διαρροές στο χώρο φιλοξενίας σας,  [νερού, αερίου κτλ  αν αυτό είναι δυνατόν]. Προβείτε σε ενέργειες αμεσης  επισκευής τους
3ο Ελέγξτε αν ο χώρος είναι καθαρός . Αν όχι πρεπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί άμεσα  ο χώρος πρέπει να πλήρη όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
4ο Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες ανάγκης της περιοχής [αστυνομία, πυροσβεστική, ιατρικά κέντρα κ.τ λ]
5ο Φροντίστε να υπαρχει τρόπος εισόδου καθαρού αέρα στον χώρο  ακόμα και  όταν  είστε μέσα , ακόμα και όταν λειτουργεί το κλιματιστικό.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ                                                                                        Στη θάλασσα Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πνίγεται, στη θάλασσα.                                      Τι πρέπει να προσέχετε:                                                                                                                      1ο   να είσαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.
2ο
 να μην κολυμπάτε, αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα.                                      3ο να μην κολυμπάτε, σε θάλασσες, που δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές.                 4ο  να μην καθόσαστε, με τις ώρες, στον ήλιο.
5ο αν σκοπεύετε να οδηγήσετε, μετά την επίσκεψη σας στη θάλασσα, αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση σας στον ήλιο. Υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.   
6ο Στα θαλάσσια σπορ να χρησιμοποιείτε, πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφάλειας   .                               7ο να μην κάνετε  καταδύσεις &  μην κολυμπάτε  όταν είστε κουρασμένοι και μάλιστα μόνοι μας
8ο να μην καταναλώνετε αλκοόλ, πριν κολυμπήσετε.                                                                                        9ο να μην κολυμπάτε, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα ή σε σημεία με ρεύματα.
10ο να μην κάνετε βουτιές, σε θολά νερά ή σε νερά, που δε γνωρίζετε το βάθος τους.                                     11ο Αν αρχίσει καταιγίδα, βγείτε, αμέσως, από τη θάλασσα, κλείστε την ομπρέλα σας και απομακρυνθείτε, από την αμμουδιά.
13οΣτις οργανωμένες παραλίες, μην κολυμπάτε, εκτός ζώνης παρακολούθησης, που οριοθετείται με κόκκινες σημαδούρες. Πέρα από αυτές, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ταχύπλοα σκάφη και μπορεί να πάθετε ατύχημα.
14ο Σε περίπτωση κράμπας,  κολυμπάτε ανάσκελα και καλέστε άμεσα σε  βοήθεια.                                      15ο
 να μην πετάτε σκουπίδια στη θάλασσα μπουκάλια, πλαστικά, αιχμηρά αντικείμενα κτλ                         16ο  να κολυμπάτε, σε παραλίες, που έχουν ναυαγοσώστη.
Στις πισίνες                                                                                                                               Ελέγχουμε αν είναι καθαρή και ασφαλής. Επίσης [σε]  μία πισίνα πρέπει  :                                                         1ο να διαθέτει ναυαγοσώστη και γνώστη διάσωσης ατόμου από πνιγμό                                                            2ο να υπαρχει διαθέσιμο τηλεφωνο αμεσης ανάγκης για παν ενδεχόμενο                                                          3ο  το νερό της να είναι τόσο διαυγές, ώστε να βλέπουμε, καθαρά, ένα κέρμα στο βυθό της.                            4ο  το χλώριο να μην μυρίζει έντονα & να μην έχει κάποια άλλη δυσάρεστη μυρωδιά.                                                                                             6ο  το νερό της να μην αφρίζει &  να ανανεώνεται συνεχώς                                                                                                           8ο να κάνετε, απαραίτητα, ένα ντους, πριν κολυμπήσετε σε αυτή.                                                                                                                                                                                                                     9ο αν έχετε μακριά μαλλιά, να φοράτε σκουφάκι ή να δένετε τα μαλλιά μας, σφιχτά.                                       10ο να προσέξτε να μη γεμίζει το στόμα μας νερό & να αποφεύγετε τις βουτιές                                                                                                                          11ο να έχετε πάντα υπό την επίβλεψη σας τα παιδιά                                                                                        12ο να εφαρμόζετε τους λοιπούς κανόνες που  ισχύουν και για το κολύμπι στη θάλασσα.                                13 ο να υπάρχουν σε εμφανή σημείο τα απαραίτητα σωστικά μέσα  σωσίβια ,σχοινί κτλ σε πίνακα τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης                                                                                                                                                14ο  να γνωρίζετε ποιες ώρες η πισίνα  λειτουργεί και αν είναι φυλασσόμενη για αποφυγή ατυχημάτων από παιδιά.
 Ηλιοπροστασία                                                                                                                                       Κανένα αντηλιακό  δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ακτινοβολία UV. Ένα αντηλιακό, με δείκτη 15, απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Δείκτες, πάνω από 50, δεν αυξάνουν την προστασία σας. 
Οι βασικοί κανόνες της προστασια από το Ήλιο είναι:                                                                                                                                          1ο να μη μένετε στον ήλιο, πολλή ώρα, ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό.                                                          2ο να κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά, μακριά από τον ήλιο[εχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα].                                                                 3ο να γνωρίζετε ότι η χρήση μειωμένης ποσότητας αντηλιακού μειώνει την προστασια σας                             4ο να προτιμάτε αδιάβροχα αντηλιακά, αν παραμένετε  αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.          5ο να χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.                                         6ο να επαναλάβετε τη χρήση αντηλιακού, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.                                          7ο να αυξήστε ποσότητα, συχνότητα και δείκτη προστασίας αντηλιακού, για τα παιδιά.                                    8ο να φοράτε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν "βγείτε" στον ήλιο                                                                               9ο να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 πμ. μέχρι τις 4 μμ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.      10ο να φοράτε γυαλιά ηλίου με ελεγμένο το δείκτη ασφάλειας των φίλτρων τους για την υπεριώδη ακτινοβολία και με μεγάλη επιφάνεια κάλυψης.                                                                                                                     11ο να φοράτε πάντα καπέλο που θα προστατεύει το κεφάλι και μέρους του προσώπου σας.                      12ο να πίνεται άφθονο  νερό,  ετσι που να αποφεύγετε η αφυδάτωση του σώματος και του δέρματος σας.
Πρέπει να είσαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, aν:                                                                                    1ο Έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα (πριν το μαύρισμα).                                                                                                            2ο Υποβληθήκατε, πρόσφατα, σε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος ,ή δερματολογικές θεραπείες                 3ο Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα                                      4ο Πάσχετε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως "ερυθηματώδης λύκος", διαβήτη, ακμή κτλ                    Προσοχή επίσης στην έκθεση σας στον Ήλιο αν κάνετε θεραπευτική αγωγή με Αντιβιοτικά--- Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνα---  Ηρεμιστικά--- σουλφαμιδίνη--- Αγχολυτικά--- Διουρητικά--- Οφθαλμική θεραπεία                                            Αν κάνετε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας και την έκθεση σας στο ήλιο.            Γνωρίστε ότι:  Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος.                                                                                                                                   Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιο, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν  προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ανάλογα και δυσάρεστα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν και στα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.                                                                                                                                   
 Ατυχήματα και ασθένειες    επειδή συμβαίνουν και αυτά, πρεπει:                                                                                                                     
1ο να έχετε πρωτίστως ενημερωθεί για ιατρικά κέντρα και ιατρούς της περιοχής , ιδιαιτέρα αν συνοδεύετε παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς.                                                                                                                    2ο να μην πανικοβάλλεστε.                                                                                                                                3ο να μην παραμελείτε την  φαρμακευτική σας αγωγή και  να την ακολουθείτε την πιστά..                                     4ο  να κάνετε άμεσα  αντιτετανικό ορό σε περίπτωση τραυματισμού σας. Αν όμως έχετε κάνει  αντιτετανικό εμβόλιο  τα τελευταία 5 χρόνια, δεν χρειάζεται..                                                                                                 5ο να έχετε ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο , με αιμοστατικές γάζες, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, φυτά κτλ αντιοφιικό εμβόλιο, κρέμα για ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, Οξυζενέ, Ιώδιο, Αποστειρωμένους, Υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους. Αντιβιοτική αλοιφή.  Σκεύασμα για την ναυτία. Ειδικο φάρμακο για δυσπεψια, δηλητηριάσεις και διάρροιες, παυσίπονα και αντιισταμινικά.                                                                                                                                 6ο να επισκεφτείτε  άμεσα ιατρό αν συνεχίζουν οι ενοχλήσεις ή αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι  εξ αρχής ότι είναι κατι απλό.                                                                                                                                                   7ο να  μην καταπονείτε  τον εαυτό σας αν αισθανθείτε αδιαθεσία και να αποφύγετε  το κολύμπι                     8ο  να  μην συνεχίσετε να κολυμπάτε αν αισθανθείτε άσχημα μέσα στην θάλασσα να βγείτε αμέσως , και να καλέστε  βοήθεια. Ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.                                                                                   9ο να αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις, με αγνώστους . Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιείστε πάντα , προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.                                    10ο να μην αδιαφορήσετε για την υγεία σας και την υγεία των γύρων σας, προκειμένου να μην χάσετε λίγες ώρες από  τις διακοπές σας .                                      Η υγεία σας προέχει και είναι πολύτιμη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μικρόβια  όπως σαλμονέλα ,κολοβακτηρίδια κτλ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Γι αυτό…

1ο Προτιμάτε φαγητά που τα γνωρίζετε για να μπορείτε ευκολότερα να τα ελέγξετε, αποφύγετε φαγητά με περίεργα ονόματα και συνταγές.
2ο Καλοψημένο φαγητό όχι όμως καμένο.
3ο Προτιμάτε φαγητά που παρασκευάζονται  την ώρα της παραγγελίας σας.
4ο Καλή απόψυξη των κατεψυγμένων προϊόντων πριν το ψήσιμο τους
5ο Ελέγξτε χρώμα ,οσμή, γεύση, ημερομηνίες λήξεως και συνθήκες διατήρησης για προϊόντα που πρεπει να καταναλώσετε, παγωτά , σάντουιτς, γαλακτοκομικά …..
6ο Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν την κατανάλωση τροφίμων
7ο Μην αγοράζετε φαγώσιμα από πλανοδίους, παγωτά ,σάντουιτς κτλ & τρόφιμα που εκτίθενται στον Ήλιο
8ο Μην καταναλώσετε  παγωτά που είναι αλλοιωμένα και δεν εχουν τη γνώριμη σωστή υφή και ψύξη.
9ο Μην καταναλώνετε ωμα αυγά , θαλασσινά και γενικά ωμα προϊόντα.
10ο Πίνετε εμφιαλωμένα νερά και χυμούς και ελέγχετε ότι δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
11ο Αποφύγετε την κατανάλωση γευμάτων  πλούσιων σε λιπαρά ιδιαιτέρα τις ζεστές ημέρες.
12ο Καταναλώστε άμεσα λεμονί σε περίπτωση ελαφριάς δηλητηρίασης. Μην αφήνεται τον οργανισμό σας  να αφυδατωθεί,  πίνετε άφθονο εμφιαλωμένο δροσερό νερό. Πάρτε ιατρική συμβουλή  αν επιμένει η δηλητηρίαση.
13ο Μην αλλάζετε τη συνήθη διατροφή σας αν ακολουθείτε θεραπευτική ή ιατρική αγωγή.

ΤΕΛΟΣ .ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α & Ω ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σας  ΓΙ  ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ  ΠΙΣΩ…    ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ …  ΜΑΖΙ Σας… στις ΔΙΑΚΟΠΕΣ
                                                                             
                                                                                                  
                                                                  
                                                            

  
ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ …



Η  ΑΣΦΑΛΕΙΑ του ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ  στις ημέρες των διακοπών σας  

         Πριν την αναχώρηση από το σπίτι σας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές , θυμηθείτε:

1ο Απομακρύνετε  από το ψυγείο σας ευαίσθητα νωπά  προϊόντα  [λαχανικά , νωπά    κρέατα, γαλακτοκομικά έτοιμα φαγητά κα]

2ο Ασφαλίστε ιδιαιτέρα καλά … έγραφα, τιμαλφή, βιβλιάρια κτλ 

3ο Ελέγξτε και κλείστε καλά τις βάνες νερού και αερίου.

4ο Ασφαλίστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας.

5ο Ενεργοποιείστε τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου που πιθανόν έχετε εγκαταστήσει.
6ο Τοποθετήστε ένα φως 2w έως 5w σε ασφαλή σημείο στον εσωτερικό χώρο, που θα ανάβει κάποιες ώρες αυτόματα ή συνέχεια, κατά την απουσία σας.

7ο Ενημερώστε έμπιστους γειτόνους για την απουσία σας, δώστε τους την άδεια να επικοινωνήσουν μαζί σας για παν ενδεχόμενο.
8ο Ενημερώστε έμπιστο φίλο ή συγγενή για την απουσία σας και δώστε του την δυνατότητα να εχει πρόσβασης στο σπίτι σας για παν ενδεχόμενο ανάγκης.



Η   ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ  ΣΑΣ για διακοπές 

                 Κατά  την αναχώρηση σας για  διακοπές, θυμηθείτε:

1ο Έγκαιρα προμηθευτείτε εισιτήρια και οργανώστε τις διακοπές σας για αποφυγή άγχους
2ο Κάντε κατάλογο αυτων των πραγμάτων που θέλετε να πάρετε μαζί σας

3ο Συντηρήστε  και οργανώστε το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας κατάλληλα για τις διακοπές σας αν πάτε με δικό σας μέσο. Ενημερωθείτε για τις τυχόν δυσκολίες της διαδρομής σας έγκαιρα. Εγχεται φωτισμό, ρεζέρβα, φαρμακείο, εργαλεία ανάγκης ,ασφάλειες ανάγκης κτλ

4ο Μην ξεχάσετε τα βιβλιάρια  υγείας σας.
5ο Οργανώστε  το φαρμακείο των διακοπών σας . Πρώτα, την φαρμακευτική σας αγωγή [αν υπαρχει για κάποιο λόγο], ελέγχετε το φαρμακείο σας να εχει απαραίτητα,   σετ για πρώτες βοήθειες τραυματισμού και εγκαυμάτων , αιμοστατική γάζα,  παυσίπονα , αντιισταμινικά, αντιδιαρροικά, βραχίονες  αντιεμετικούς κτλ



Η  ΑΦΙΞΗ  ΣΑΣ στο σημείο   των διακοπών σας

                      Κατά την άφιξη σας στο σημείο των διακοπών σας, θυμηθείτε:

1ο Ελέγξτε αν αυτά που είχατε συμφωνήσει στον προγραμματισμό σας είναι σωστά . Μην διστάσετε να διαμαρτυρηθείτε αν σε κατι δεν συμφωνείται , επικοινωνήστε αν είναι ανάγκη με την υπηρεσία της τουριστικής  αστυνομίας της περιοχής ή με τον ΙΝΚΑ

2ο Ελέγξτε για τυχόν διαρροές στο χώρο,  νερού και  αερίου κτλ  [αν αυτό είναι δυνατόν]. Προβείτε σε ενέργειες αμεσης  επισκευής τους

3ο Ελέγξτε αν ο χώρος είναι καθαρός . Αν όχι πρεπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί άμεσα

4ο Ελέγξτε αν ο χώρος πλήρη [τουλάχιστον] τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και υγιεινής

5ο Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες ανάγκης της περιοχής [αστυνομία, πυροσβεστική, ιατρικά κέντρα κ.α]

6ο Φροντίστε να υπαρχει τρόπος εισόδου καθαρού αέρα σ΄αυτόν όταν  είστε μέσα , ακόμα και όταν λειτουργεί το κλιματιστικό.

7ο Φροντίστε η διατροφή σας να είναι ιδιαιτέρα προσεγμένη. Προτιμήστε φαγητά που τα γνωρίζεται για  να  μπορείτε ευκολότερα να τα ελέγξετε.  Αποφύγετε σπεσιαλιτέ με περίεργα ονόματα που δεν ξέρετε τι κρύβουν.

8ο Προτιμάτε να πίνεται εμφιαλωμένα νερά , αναψυκτικά και ποτά  
                                                 
Παιχνίδια στο νερό, με ασφάλεια για παιδιά & για μεγάλους…
Η Ελλάδα  είναι πρωταθλήτρια  στους πνιγμούς. Κατά μέσον όρο, κάθε χρόνο πνίγονται 250 κολυμβητές, κυρίως άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό πνιγμών ανά 100.000 κατοίκους, με ποσοστό 2,36%.  Πρώτη έρχεται η Τσεχοσλοβακία, με ποσοστό 2,7%, και δεύτερη η Ιαπωνία, με 2,56%.
Γενικές συμβουλές για μικρούς κολυμβητές…
  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό!
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κ.λπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης. Ασφαλέστερο θεωρείται το σωσίβιο που κρατάει το πρόσωπο του παιδιού έξω από το νερό.
  • Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα
  • Μην θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι  από πνιγμό, επειδή γνωρίζουν καλή κολύμβηση. Τα παιδιά  κάτω των 6 ετών πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντοτε να βρίσκονται με παρέα  ενήλικα μέσα στο νερό.
  • Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπάει μόνο του! Το κολύμπι με άλλους είναι πιο διασκεδαστικό και πιο ασφαλές.
Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Το παιδί στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.
Στην πισίνα
Οι πισίνες,  ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό  πνιγμών και παρ’ ολίγον πνιγμών σε παιδιά:
  • Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας, φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Σε ιδιωτικές πισίνες που είναι ελεγχόμενα  περιφραγμένες εχουν 95  φορές λιγότερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτές , επεισόδιο πνιγμού. Υπάρχουν ειδικά στάνταρ για το ύψος της περίφραξης, αλλά και για την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα κάγκελα της περίφραξης, ώστε να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών σε αυτήν.  Βέβαια, ακόμα και τα αρτιότερα  μέτρα πρόληψης δεν μπορούν επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν την επίβλεψη!
  • Βγάλτε τα παιχνίδια από τον χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
  • Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί ν’ αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε  στο τηλέφωνο τους τηλεφωνικούς αριθμούς ανάγκης.
  • Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κτλ]

Στη θάλασσα
Οι περισσότεροι πνιγμοί στην Ελλάδα, όπως είναι και φυσικό, συμβαίνουν στη θάλασσα. Έτσι, είναι απαραίτητο να διδάσκεται στο παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, η ασφαλής συμπεριφορά.
  • Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, έως ότου εξοικειωθεί με το νερό.
  • Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
  • Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
  • Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
  • Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.
Στη βάρκα
Αρκετά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε θαλάσσια σκάφη στα οποία επιβαίνουν τα παιδιά για αναψυχή, σπορ ή για λόγους μετακίνησης:
  • Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης σε βάρκα ή όταν ασχολείται με θαλάσσιο σπορ.
  • Να έχετε τόσα σωσίβια στη βάρκα όσοι είναι και οι επιβάτες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στη βάρκα όλα τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας.
  • Να οδηγείτε νηφάλιος, σεβόμενος τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να ξέρετε τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας. Μην οδηγείτε μέσα στις ζώνες κολύμβησης
  • Μάθετε το δελτίο καιρού πριν να ξεκινήσετε.
  • Αν γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.
  • Αν ταξιδεύετε με καράβι, διαβάστε τις οδηγίες ασφαλείας που υπάρχουν στις καμπίνες ή στους χώρους συγκέντρωσης και δείτε πού υπάρχει εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβια κ.λπ.). Προσέχετε τα παιδιά όσο είναι στο καράβι.
Στα σπορ
  • Απαραίτητο το σωσίβιο. Το σωσίβιο στη θάλασσα είναι ότι και η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί φοράει το σωστό μέγεθος. Δείξτε του πώς χρησιμοποιείται.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διεξαγωγή του σπορ.
  • Στο θαλάσσιο σκι πρέπει ο οδηγός της βάρκας να είναι έμπειρος, να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας από τη στεριά και τ’ άλλα σκάφη. Επίσης, είναι απαραίτητο μέσα στο ταχύπλοο να υπάρχουν δύο άτομα (ο ένας οδηγεί και ο άλλος προσέχει τον σκιέρ).
  • Φορέστε το κράνος και τον υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό σε όποιο σπορ απαιτείται (π.χ., ράφτινγκ).
Πρώτες βοήθειες
Ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό, οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι οι ακόλουθες:
  • Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
  • Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μια πετσέτα. Πηγαίνετε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
  • Αν το παιδί σας είναι αναίσθητο, δείτε αν έχει κάτι μέσα στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το παιδί με μια πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα, προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα.
 
Η πιθανότητα να σωθεί κάποιος καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τα γεγονότα που θα συμβούν τα πρώτα 10 λεπτά. Εγκεφαλική βλάβη προκαλείται στα 4 έως 6 λεπτά. Η έκβαση του γεγονότος  εξαρτάται από την πρώτες ενέργειες διάσωσης και κατά δεύτερο χρόνο η άμεση  εισαγωγή  στα  επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Άρα η  πρόληψη αποτελεί το κλειδί για τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, εξαιτίας πνιγμού.

αποσπασμα  εργασιας      του
Λιάτσου Γιώργου 
Επ/τη ohsas υγειας & ασφαλειας
διαχειριστη ασφάλειας κρισεων
ηλεκ/κος τηλ/νιων-ελεγχου& ασφαλειας
                                                                                                                                   
ΓΙΑ ΤΟΝ
«ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»


ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ