Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

'' ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''... την υγεία μου απο την ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Ο     «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ»   σας ενημερώνει...

Χοληστερίνη: Πως να την νικήσετε - σύμφωνα με το Ελληνικό  Ίδρύμα  Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ)

       Οι ανησυχητικές επιπτώσεις του δυτικού τρόπου ζωής απεικονίζονται στη δραματική αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και της υπερχοληστερολαιμίας, ενώ το κάπνισμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα δημιουργώντας  μεγάλη αύξηση καρδιαγγειακών συμβάτων στον Ελλαδικό χώρο. .
                    
Τι επηρεάζει τη χοληστερίνη

 Διατροφή - εληψη  κατάλληλου διαιτολόγίου (το φαγητό εκτός σπιτιού - πρόχειρο φαγητό)
                           
Το κάπνισμα.  Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει  καπνιστής, σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και ο ένας στους δύο έχει περισσότερες πιθανότητες  κατά  94% να υποστεί έμφραγμα  στην Ελλάδα (ειδικά  σε καπνιστές ηλικίας κάτω των 50 ετών).
Η υπέρταση, ο  διαβήτης, οι  υπέρβαροι, η καθιστική ζωή.

Κληρονομικότητα , στρεςς,
                                                                                                         
Τι ρίχνει τη χοληστερίνη:

Το κατάλληλο διαιτολόγιο
 Η γυμναστική
Ο έλεγχος  του μεταβολικού συνδρόμου - δηλαδή ο συνδυασμός κοιλιακής παχυσαρκίας, με χαμηλή (κάτω από 40 mg/dl) την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και υψηλά (πάνω από 150 mg/dl) τα τριγλυκερίδια.
Τα φαρμακευτικά «όπλα» κατά της χοληστερίνης

Σημειώστε:
 Η χοληστερόλη λαμβάνεται με την τροφή, όμως παράγεται και στον οργανισμό, σε αναλογία 1 προς 2 περίπου. Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά λίπη, όπως στο κόκκινο κρέας και στα λιπαρά τυριά, καθώς και η παχυσαρκία είναι συχνά αιτία της υπερχοληστερολαιμίας.
Η σημασία της υψηλής χοληστερόλης είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις νεώτερες ηλικιακές ομάδες (30-60 ετών). Στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 έτη η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου με σταθερή διαφορά από τη δεύτερη που είναι τα νεοπλάσματα. Το 2001 είχαμε στην Ελλάδα 19.500 θανάτους από στεφανιαία νόσο, δηλαδή περίπου όσος ο πληθυσμός της Καλύμνου.
Ανάλυση πολλών μελετών έδειξε ότι κάθε μείωση κατά 10% της ολικής χοληστερόλης οδηγεί σε μείωση κατά 22% της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μέσα σε 2 έως 5 έτη, ενώ μετά τα 5 έτη η μείωση είναι τουλάχιστον 25%.
Για να επιτευχθεί αυτό, απατούνται μέτρα διαρκείας τουλάχιστονδύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μία περιστασιακή δίαιτα ή χρήσηφαρμάκων για να βελτιωθούν οι τιμές της χοληστερόλης.
Η προσπάθεια πρέπει να έχει διάρκεια - και η διάρκεια αυτή είναι συνήθως εφ όρου ζωής ή τουλάχιστον για πολλές δεκαετίες. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μόνο η μόνιμη και συστηματική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας επιφέρει αποτελέσματα ( τα οποία πολλές φορές είναι εντυπωσιακά) στη μείωση των εμφραγμάτων και των λοιπών μορφών στεφανιαίας καρδιοπάθειας.
Έλεγχος ανά πενταετία
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κάθε άτομο ηλικίας άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον ανά πενταετία για τα λιπίδια του (ολική χοληστερόλη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια).
Εάν τα επίπεδά τους δεν είναι ικανοποιητικά, ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να είναι συχνότερος ανάλογα με τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει (συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία, τοκάπνισμα, η υπέρταση, κ.τ.λ.).
Σε Μία πρόσφατη μελέτη που χορηγήθηκε μία στατίνη (είναι φάρμακο που ρίχνει τη χοληστερόλη) σε υγιή άτομα, διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο έριξε την LDL στα 55 mg/dl σε υγιή πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και αυτό επέφερε πολύ μεγάλη μείωση στα εμφράγματα, στα εγκεφαλικά και στην ολική θνησιμότητα.
Οι φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων πρέπει να είναι :
Ολική χοληστερόλη: Κάτω από 200 mg/dl
«Καλή» (HDL) χοληστερόλη: πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες, πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες
«Κακή» (LDL) χοληστερόλη: Κάτω από 160 mg/dl
Τριγλυκερίδια: Κάτω από 150 mg/dl

Για τον «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ» 
το ιδρυτικό μας μέλος & υπεύθυνος ιατρικών θεμάτων
Μπάλιας Ηλίας

ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ