Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

'' ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''...ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ

« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »  

ένα

σπίτι καθαρό χωρίς χημικά

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς έχει μάθει και ταυτόχρονα αναγκάσει να χρησιμοποιούμε για το σπίτι διάφορα καθαριστικά, τα οποία πολλές φορές είναι βλαβερά και επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας. Η εύκολη και σίγουρη καθαριότητα, που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά, έχει σοβαρές συνέπειες. Τα χημικά απορρυπαντικά καταλήγοντας στους υδάτινους πόρους δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης και ευτροφισμού,  περνούν στα ψάρια και μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνουν στο πιάτο μας. Οι έντονες μυρωδιές, για παράδειγμα, στα υγρά πιάτων, των καθαριστικών δαπέδων και των αποσμητικών χώρου μπορεί να περιέχουν χημικά που προκαλούν καρκίνο και ασθένεια του ήπατος. Οι παιδικές αλλεργίες έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών.
Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα των παιδιών. Εξοικονομούμε ακόμη χώρο, χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθούμε το περιβάλλον. Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, τα πιο τοξικά είναι τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας.
«Συνταγές» λοιπόν για φυσικά οικιακά απορρυπαντικά. Για να μη βάζουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία μας. 
Γενικό καθαριστικό για το σπίτι:Συστατικά: 2 λίτρα ζεστό νερό, 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 1/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
Διαλύουμε και ανακατεύουμε στο νερό τη σόδα και το ξύδι. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.
Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας.
Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.
Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι.
Καθαριστικό για τζάμια:
Συστατικά: 1 λίτρο ζεστό νερό, 2 κουταλιές ξύδι
Διαλύουμε στο νερό το ξύδι. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού  προσθέτουμε νερό και ξύδι διατηρώντας την αναλογία. Καθαρίζουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες.
Ακόμα με το ίδιο διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες όπως το εσωτερικό του ψυγείου.
Πλύσιμο πιάτων, ρούχων, δαπέδου:
Ζεστό νερό, τριμμένο πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς
Διαλύουμε το τριμμένο σαπούνι ελιάς, στο  νερό. Αν θέλουμε, μπορούμε να το κλείσουμε  σε ένα μπουκάλι και κουνώντας το ανακατεύεται πολύ εύκολα. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι με το διάλυμα για μελλοντική χρήση. Χρησιμοποιείται για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέτουμε λίγο ξίδι.
Η μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό διαλύει τους ρύπους και τις λαδιές στα υφάσματα και τα ρούχα. Έτσι, πριν βάλουμε τα ρούχα στο πλυντήριο, μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε ένα τέτοιο διάλυμα. Μια μικρή ποσότητα σόδας κάνει θαύματα!
Για μαλακτικό ρούχων άσπρο ξύδι!
Για τα λευκά ρούχα
Προσθέτουμε σχεδόν 1 φλιτζάνι του καφέ λεμόνι στην κυρίως πλύση.
Στις περιοχές με σκληρό νερό (δηλαδή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα) για καλύτερα αποτελέσματα καλό θα ήταν να προσθέσουμε και αποσκληρυντικό πλυντηρίου.
Τέλος, αναζητείστε τους καρπούς πλυσίματος. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο αποτελεσματικοί είναι παρόλο που προέρχονται από φυτό. Απλά ρίχνουμε στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα ένα σακουλάκι με περίπου 6 καρπούς και πλένουμε σε χαμηλές είτε σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα καρπούς πλυσίματος (soapnuts) μπορούμε να προμηθευτούμε από το WWF και το Ecofamily.
Για τα άλατα στο βραστήρα νερού:
Βράζουμε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.
Για τον καθαρισμό της λεκάνης της τουαλέτας και για τις αποχετεύσεις:
½  φλιτζάνι σόδα, ½ φλιτζάνι ξίδι, βραστό νερό
Ρίχνουμε τη σόδα και το ξύδι στη λεκάνη. Η χημική αντίδραση που ακολουθεί διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα (δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού).
Προσοχή! Δε χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχουμε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης, γιατί σε συνδυασμό με το ξίδι δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις.
Τα καλύτερα αποσμητικά και αρωματικά:
Όλα τα εσπεριδοειδή, το τριαντάφυλλο, το γεράνι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα.
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε σε εγχύματα (βράζουμε τα βότανα, τα στραγγίζουμε και χρησιμοποιούμε το νερό) είτε προσθέτοντας 4-5 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα λίτρο νερό.
Μερικά τελευταία…
Χυμός λεμονιού αναμεμιγμένος με αλάτι είναι ιδανικός για να καθαρίσετε τη σκουριά και το γράσο.
Έλαιο τεϊόδεντρου διαλυμένο σε νερό είναι πολύ καλό αντιβακτηριδιακό για τον καθαρισμό της μούχλας στο μπάνιο.

Για τα μέλη & τους φίλους του
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »  

ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ