ΟΙ εργασίες που σέβονται το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι γνωστές και στον...
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
Οι 10 κορυφαίες “πράσινες” δουλειές είναι:
1.Αγρότης: από τη στιγμή που η βιώσιμη καλλιέργεια απαιτεί οργανικές μεθόδους μικρής κλίμακας, σε τοπικό επίπεδο αντί για χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων και λιπασμάτων, υπάρχει περιθώριο για περισσότερους αγρότες και παρεμφερή επαγγέλματα: “αστικοί” κηπουροί, συντονιστές τοπικών αγροτικών αγορών και συνεταιρισμών, αλλά και παραδοσιακή τυροκομία.
2. Δασοκόμος: η σύγχρονη δασοκομία αποτελεί ένα συνδυασμό προγραμμάτων χρηματοδότησης, περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επιβίωση 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τα δάση. Η αναστροφή της αποδάσωσης, στην οποία οφείλεται σημαντικό μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή δικαιωμάτων άνθρακα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
3. Εγκαταστάτης ηλιακών συστημάτων: η κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας αντιστοιχεί σε 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η εγκατάσταση ηλιακού εξοπλισμού, από ηλιακούς θερμοσίφωνες μέχρι φωτοβολταϊκά στις στέγες αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες.
4. Κατασκευαστής ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων: τα κτήρια αντιστοιχούν στο 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Το “πρασίνισμα” ενεργοβόρων κτηρίων, μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων που παράγονται στη χώρα μας, αλλά και στην απασχόληση εργατικού δυναμικού (οικοδόμοι, κατασκευαστές, εμπόριο εξοπλισμού, μηχανικοί κλπ).
5. Κατασκευαστής αεριοτουρμπινών: ο αέρας είναι η πρώτη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εναλλακτικής ενέργειας με περισσότερες από 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Οι τουρμπίνες συνίστανται κατά 90% από μέταλλο δημιουργώντας μια ευκαιρία σε αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστικούς κλάδους να επαναπροσδιορίσουν την κατεύθυνσή τους.
6. Βιολόγος Διατήρησης Περιβάλλοντος: το επείγον αίτημα για προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο ανοίγει ευκαιρίες στη διδασκαλία, την ακαδημαϊκή έρευνα και την έρευνα πεδίου για μη-κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
7. “Πράσινη” επιχειρηματικότητα-ΜΒΑ: Πρόσφατη αναφορά που παρουσιάστηκε στο συνέδριο δημάρχων των ΗΠΑ έδειξε πως η παροχή νομικών, ερευνητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών αφορά την πλειονότητα των “πράσινων” εργασιών: από το μάρκετινγκ ως τη δημιουργία τμημάτων Αειφορίας σε μεγάλες εταιρείες.
8. Ανακυκλωτής: παρότι η αγορά ανακυκλωμένου χαρτιού και πλαστικού επιβραδύνθηκε τελευταία εξαιτίας της ύφεσης, η ζήτηση για σίδηρο παραμένει ισχυρή, με την ανακύκλωση να αποτελεί μια οικονομικά συμφέρουσα εναλλακτική σε σύγκριση με το κόστος ανεξέλγκτης απόθεσης. Υπάρχει ακόμα ανάγκη για εξειδικευμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικού υλικού, ρουχισμού, πλαστικών σακουλών, απορρίμματα κατασκευών και άλλα υλικά.
9. Προγραμματιστής/Σχεδιαστής αειφόρων συστημάτων/λογισμικού: η “πράσινη” οικονομία χρειάζεται έναν αριθμό εξειδικευμένων προγραμματιστών και μηχανικών με έργο τη σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση δικτύων και μοντέλων που αφορούν σε αιολικά πάρκα, έξυπνα ενεργειακά δίκτυα και άλλα συστήματα εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών ενέργειας.
10. Πολεοδόμος: Η πολεοδομία και ανάπτυξη περιφερειακών περιοχών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Ο περιορισμός της αυθαίρετης δόμησης, η ανάπτυξη συστημάτων μαζικών μεταφορών, η ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και η απεξάρτηση από το αυτοκίνητο αποτελούν μέρος μόνο του “πράσινου” αστικού σχεδιασμού. Υψίστης σημασίας είναι ο σχεδιασμός συστημάτων αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών (πλημμύρες, καύσωνες), αλλά και άλλων προβλημάτων (διαχείριση απορριμμάτων).
econews