Ο
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
σας ενημερώνει με ειδικούς για την...
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τους έφηβους.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τους έφηβους.
Αν και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται να ξεκινά από τα σχολικά χρόνια (δημοτικό) ακόμα και αν αυτό δεν έχει συμβεί, ποτέ δεν είναι αργά να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για αυτό το ζήτημα. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι αν μιλήσουν στο παιδί τους για το σεξ θα το κάνουν «να σκεφτεί το σεξ» οπότε μάλλον είναι καλλίτερα να το… «αφήσουμε το θέμα για αργότερα»!
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το σχολείο χρειάζεται να αναλάβει αυτή την ευθύνη και κάποιοι άλλοι ναι μεν μιλούν στο παιδί αλλά δίνουν επιλεκτικές πληροφορίες γύρω από το σεξ όπως οι ασθένειες και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Μία ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χρειάζεται να περιλαμβάνει πολλά θέματα. Ας δούμε μία λίστα από αυτά:
ü Η σωστή ονομασία των γεννητικών οργάνων είναι μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
ü Η Έμφαση στα συναισθήματα που χρειάζεται να συνοδεύουν τη σεξουαλική πράξη.
ü Η ενημέρωση και για τα δύο φύλλα προς και τα δύο φύλλα.
ü Απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα προκύψουν.
ü Μιλήστε με σεβασμό για την σεξουαλική διαφορετικότητα. (gay, transsexual, bisexual)
ü Το δικαίωμα στην άρνηση.
ü Οι ερωτικές ταινίες και τα λάθος στερεότυπα που προκύπτουν από αυτές (πχ. Ο άνδρας- μηχανή του sex και η γυναίκα σκλάβα).
ü Διδάξτε στο παιδί και άλλους τρόπους έκφρασης της αγάπης (π.χ αγκαλιά, χάδι, τρυφερές λέξεις) εκτός από το σεξ. (Αυτό ενδεχομένως θα τα προφυλάξει από την πίεση: «Αφού λες ότι με αγαπάς γιατί δεν κάνουμε έρωτα);
ü Μιλήστε για τα σεξουαλικά πρότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία αυτόν τον καιρό, παίρνοντας πληροφορίες από περιοδικά και διαφημίσεις.
ü Σχολιάστε ανοιχτά την επικαιρότητα σε θέματα παιδοφιλίας, σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού και μιλήστε με το παιδί σας , δίνοντάς του τις σωστές πληροφορίες.
ü Κάντε τους δώρο, βιβλία με θέματα που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις αλλαγές στην εφηβεία.
Τα παιδιά που έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το σεξ, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να φερθούν υπεύθυνα σε σχέση με τα ζητήματα αυτά. Για παράδειγμα, δεν αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή νωρίς και διαλέγουν με περισσότερη προσοχή τους ερωτικούς τους συντρόφους.
Ζητήστε βοήθεια αν βρίσκεται το θέμα πολύ δύσκολο για να μιλήσετε εσείς. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε χρησιμοποιώντας υλικό από γιατρούς, βιβλία και άλλες αξιόπιστες πηγές.
Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να μιλήσει με ένα άτομο της εμπιστοσύνης σας, αν δεν θέλει να μιλήσει μαζί σας για το θέμα αυτό. Παρ΄όλα αυτά να θυμάστε το εξής: Τα παιδιά δεν τα πειράζει αν δεν πείτε το «μάθημα σας νερό» μιλώντας ως επιστήμονας. Τα παιδιά χρειάζονται ανθρώπινους γονείς που ακόμα και αν δυσκολεύονται θα μιλήσουν ανοιχτά. Και θα το εκτιμήσουν.
Για τον
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
η συνεργάτης μας
« ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
η συνεργάτης μας
Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr