Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ... ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ ''ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Ο  « ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »

σας ενημερώνει για  τους ιατρούς χωρίς σύνορα

Ιωάννα Παπάκη, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η ανθρωπιστική δράση είναι μια χειρονομία πολιτών προς πολίτες, ατόμων προς άτομα. Έχει στόχο την προστασία της ζωής και την ανακούφιση από τον πόνο. Σε αντίθεση με άλλα είδη βοήθειας, δεν επιδιώκει να αναμορφώσει την κοινωνία και τον κόσμο, αλλά να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κρίσιμη περίοδο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθάμε θύματα συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών, επιδημιών, κοινωνικού αποκλεισμού και ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες που δεν είναι προσοδοφόρες για τη Φαρμακοβιομηχανία. Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η ουδετερότητα είναι θεμελιώδεις αξίες. Δουλεύουμε για άτομα, όχι για κράτη. Γι’ αυτό δεν επιτρέπουμε σε καμία πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, θρησκευτική εξουσία να αποφασίσει ποιον θα βοηθήσουμε και ποιον όχι. Η δράση μας βασίζεται στη διαφάνεια, τον επαγγελματισμό, την ιατρική καινοτομία και την εμπιστοσύνη περισσότερων από 5 εκατομυρίων διεθνώς και 185 χιλιάδων στην Ελλάδα. Χάρη σε όλους εσάς, φέτος συμπληρώνουμε 40 χρόνια ανεξάρτητης ανθρωπιστικής δράσης. Δεν ήταν εύκολα χρόνια, διάφορες πολιτικοοικονομικές συνθήκες έθεσαν συχνά σε κίνδυνο τις ομάδες μας και τους πληθυσμούς που υποστηρίζαμε. Το ελληνικό τμήμα  δίνει και αυτό τα τελευταία 20 χρόνια το δικό του αγώνα στηρίζοντας τη διεθνή προσπάθεια  των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενώ τον τελευταίο καιρό υφίσταται και αυτό τους κλυδωνισμούς μιας αδυσώπητης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Και είναι μέσα σε πολύ αντίξοες κοινωνικές συνθήκες και σενάρια χρεοκοπίας που σας απευθύνουμε σήμερα μια ιδιαίτερη έκκληση υποστήριξης για να έχει συνέχεια η κοινή μας αυτή προσπάθεια. Ιδιαίτερη, γιατί ενώ στοχεύει στον αγώνα να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ανθρώπων από τη Σομαλία, παράλληλα λειτουργεί και ως αφύπνιση, υπενθυμίζοντάς μας πόσο εύκολο είναι, σε εποχή κρίσης, όταν οι αντοχές φτάνουν στο όριό τους, να αφήσουμε να χρεοκοπήσει και η ανθρωπιά μας.
Με την ευκαιρία των 20 χρόνων παρουσίας του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σας καλώ σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή νιώθοντας την ανάγκη να τονίσω το συλλογικό και διεθνή χαρακτήρα αυτής της πορείας που μέσα στην επόμενη χρονιά θα τιμήσει τα 40 χρόνια  από την ίδρυση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με  κατάθεση ψυχής, όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει και συνεχίζουν να συμμετέχουν στην υλοποίηση της κοινωνικής μας αποστολής να προσφέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, όλοι μαζί έχουμε χαράξει αυτή την ιστορία.
Ας δουμε λοιπόν μαζί τις πιο ενδεικτικές στιγμές της πορείας αυτής, που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν:
Το ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1990 από Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν σε αποστολές με άλλα τμήματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και θέλησαν να γνωστοποιήσουν τις αρχές της ανθρωπιστικής δράσης  και τη δράση της οργάνωσης στην ελληνική κοινωνία. Ήταν η 7η χώρα από τις 19 που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν ως τμήματα της διεθνούς οργάνωσης. Από το 1991 το ελληνικό γραφείο ξεκίνησε τις προσπάθειες να εκφράσει την επιχειρησιακή του δράση του στα πλαίσια της ανάπτυξης αποστολών συντονίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι αναμνήσεις πολλές και έντονες…Ήταν το 1994, όταν συνάντησα στα πρώτα γραφεία δύο μόλις δωματίων στην Πλατεία Βικτωρίας κάποιους από τους πρώτους εθελοντές και εργαζόμενους με τους οποίους έχω την τύχη να συνεργάζομαι μέχρι σήμερα.
Ιστορικές διεθνείς στιγμές οι  συναντήσεις του 1995, ‘96, ‘97 που καθόρισαν τις κοινές αρχές και τη δράση μας. Αυτές οι χρονιές σηματοδότησαν την αναγνώριση όλων των γραφείων ως τμημάτων θεσπίζοντας την ανάπτυξη της σωματειακής τους ταυτότητας. Είναι η περίοδος που το ελληνικό τμήμα βρίσκεται επιχειρησιακά σε συνεργασία με διάφορα άλλα τμήματα, όπως το Ισπανικό και το Ελβετικό.
Επόμενη ιδιαίτερα σημαντική και έντονη συναισθηματικά στιγμή το 1999 που η χαρά της αναγνώρισης της διεθνούς δράσης μέσα από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στιγματίστηκε από την αποπομπή του ελληνικού τμήματος σηματοδοτώντας την 5ετή πορεία μας εκτός του διεθνούς κινήματος. Ωστόσο, η καρδιά μας συνέχισε να χτυπά με τον ίδιο ρυθμό και η κοινωνία μας συνέχισε να μας στηρίζει ακόμη και ως ένα ανεξάρτητο τμήμα που έδινε δυναμικό παρόν σε μεγάλες κρίσεις με τις ίδιες αρχές στη δράση και την υλοποίηση των αποστολών μας.
Ο χρόνος και η δύσκολη αλλά διδακτική περίοδος πέρασε και το 2005 μας βρήκε πίσω στη διεθνή οικογένεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθειά μας και την εκ νέου  συμμετοχή μας στις διεθνείς πλατφόρμες λήψης αποφάσεων για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του ανθρωπιστικού πεδίου.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα το Ελληνικό τμήμα καταθέτει τη δική του συμβολή με περισσότερους από 450 εθελοντές να έχουν συμμετάσχει σε αποστολές, 30 εργαζόμενους γραφείου, πολλοί εθελοντές γραφείου και 140 μέλη που ενισχύουν καθημερινά όλη αυτή τη δυναμική.
Ένα τμήμα που συνεχίζει ενεργά και με μεγάλο πάθος να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της ιατρικής ανθρωπιστικής μας δράσης. Να μάχεται για να φέρει τη φωνή των «πληθυσμών σε κίνδυνο» στην κοινωνία και σε όσους μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και την ανθρωπιστική βοήθεια .
Εύχομαι από καρδιάς η προσπάθειά μας να συνεχιστεί και να ενταθεί προς όφελος αυτών που συνεχίζουν να έχουν την ανάγκη συμπαράστασης στην καθημερινή τους μάχη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στην ίδρυση και την πορεία μας καθώς και σε εκείνους που μας έχουν στηρίξει ενεργά σε κάθε μας προσπάθεια
Ας μην αφήσουμε να εξαντηθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, το μοναδικό φάρμακο σε οποιαδήποτε κρίση!
Σας ευχαριστούμε

Απο τον « ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »
για τους φίλους του

ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ