Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''... ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

   « ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ » 

την διαφορετικότητα  ακόμα κι ....


...          αν μου πει το παιδί μου ότι είναι ομοφυλόφιλο;
Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου είναι ένα θέμα με το οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται συχνά, μετατρέποντας ένα πεδίο της ζωής ενός ατόμου σε πεδίο μάχης, ανάλυσης, σύγκρουσης, παραπληροφόρησης από ειδικούς, από «ειδικούς» και μη ειδικούς.
Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που το παιδί μας, μας ανακοινώσει ότι είναι gay, λεσβία, ή bisexual? Ίσως σκεφτούμε ή και πούμε κάτι σαν:
-         Γιατί το λες αυτό;
-         Είσαι σίγουρος/η;
-         Μη λες τέτοια! Να με σκοτώσεις θες;
-         Φάση είναι θα σου περάσει!
-         Πόσο καιρό το ξέρεις;
-         Ποιος άλλος το ξέρει;
-         Σε πείραξε κάποιος/α;
-         Μήπως είσαι άρρωστος/η; Θα πάμε σε έναν γιατρό να δούμε τι θα μας πει!
Τι σημαίνει να είναι κάποιος gay, λεσβία ή bisexual?
Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, ελάττωμα ,αποτέλεσμα κακοποίησης, σεξουαλική διαστροφή ή μόδα. Είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη πραγματικότητα. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι αδύναμοι ή λιγότερο ικανοί από τον οποιαδήποτε άλλον.
Η ομοφυλοφιλία είναι όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την έλξη που νοιώθουν οι άνθρωποι για το ίδιο φύλο. Με τον όρο gay αναφερόμαστε όταν θέλουμε να περιγράψουμε την έλξη που νοιώθει ένας άνδρας για έναν άλλο, με τον όρο λεσβία την έλξη που νοιώθει μια γυναίκα για μια άλλη και με τον όρο bisexual (αμφιφυλόφιλια) την έλξη που νοιώθει κάποιος και για τα δύο φύλα.
Πως γνωρίζει το παιδί μου ότι είναι ομοφυλόφιλο;
Θυμάστε το πρώτο σας φτερούγισμα στην καρδιά; Τον πρώτο έρωτα; Τις πρώτες σας φαντασιώσεις; Αυτή η εσωτερική εμπειρία είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους και κάπως έτσι αισθάνεται και ένα παιδί ανεξάρτητα αν η έλξη αυτή αφορά το ίδιο ή το αντίθετο φύλο.

Ποιο είναι το «καλό» για το παιδί μου;
Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά ανάμεσα στη σχέση γονιού- παιδιού είναι ότι αυτό «το καλό» που θέτουν οι γονείς είναι αυστηρό και περιορισμένο και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη γνώμη, την επιθυμία, τη προσωπικότητα και την κλίση του παιδιού.
Γενικά μιλώντας, ένας γονιός μπορεί αν το παιδί του έχει κλίση στο χορό να προσπαθήσει να το εμποδίσει για το «καλό» του και «σπρώχνοντάς το» να ασχοληθεί με κάτι άλλο, πιο «σοβαρό».
Έτσι και στην περίπτωση της σεξουαλικότητας ενός  παιδιού,  ο γονέας μπορεί να πιστεύει ότι ξέρει πιο είναι το «καλό» του παιδιού, το να μην είναι δηλαδή ομοφυλόφιλο, και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το «γιατρέψει». Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή τη συμπεριφορά του γονέα όμως είναι πολλά, ποίκιλα και συχνά επικίνδυνα.
Ο Σεξισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ταπείνωση, οι ψίθυροι, τα σχόλια είναι μόνο λίγα από τα θέματα που δυστυχώς έχει το παιδί να αντιμετωπίσει. Αυτά τα θέματα θα τα συναντήσει έξω από το σπίτι. Φανταστείτε λοιπόν το να έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση και από εσάς.
Υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία έχουν σκεφθεί την αυτοκτονία ως «λύση» για το «πρόβλημα» τους. Πολλά αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν και η απόπειρα αυτή είχε τραγικό τέλος με το θάνατο του παιδιού.
Παιδιά τα οποία νοιώθουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει ή να τους ακούσει, να τους λύσει τις απορίες τους. Παιδιά τα οποία αισθανόμενα «διαφορετικά», φοβήθηκαν, βρέθηκαν σε σύγχυση ενώ η μόνη τους ανάγκη ήταν η διαβεβαίωση ότι είναι φυσιολογικά και όχι «ανώμαλα».
Παιδιά τα οποία κατέφυγαν σε ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές όπως χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ για να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα.
Το καλό για το παιδί σας λοιπόν είναι να σας έχει δίπλα του, σύμμαχο του στην ζωή που θέλει να ζήσει το ίδιο για τον εαυτό του και όχι τη ζωή που θέλετε εσείς να ζήσει.
Τι να κάνω λοιπόν;
Να μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους δικούς περιορισμούς:
ü  Σκεφθείτε πρώτα ποιες είναι οι δικές σας προσωπικές απόψεις για την ομοφυλοφιλία.
ü  Σκεφθείτε από πού έχετε διδαχθεί και  αποκτήσει αυτές τις απόψεις.
ü  Αναρωτηθείτε: Έχω διαφορετική άποψη για τη γυναικεία και την ανδρική ομοφυλοφιλία;
ü  Πριν μιλήστε στο παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι θα είστε ήρεμοι και ότι θα καθίσετε πρώτα και πάνω από όλα για «να ακούσετε» τι έχει να σας πει.
ü  Μιλήστε με άλλους ανθρώπους ( οι οποίοι μπορούν να σας ακούσουν με ανοιχτό μυαλό και χωρίς κριτική) και καταθέστε τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας. Πολλοί γονείς σκέφτονται θέματα όπως: «Δεν θα αποκτήσω εγγόνια»; -  «Αν υιοθετήσει ή κάνει εξωσωματική πόσο «φυσιολογική» θα είναι η οικογένεια αυτή» - «Μήπως φταίω εγώ»; - «Μήπως το παιδί μου δεν είναι πλέον ασφαλές»;
ü  Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού (κατά προτίμηση κάποιος που να διαπιστώσετε ότι είναι ενημερωμένος σωστά) ώστε να πάρετε τις κατάλληλες πληροφορίες για το πώς να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα αλλά και πώς να μιλήσετε στο παιδί σας ώστε να το διευκολύνεται να γίνει ένας υγιής, ευτυχισμένος ενήλικος/η.
Η σεξουαλικότητα, όπως προαναφέρθηκε είναι μόνο ένα από τα πεδία της ζωής ενός ανθρώπου. Θα χρειαστεί να σκεφθείτε πολύ σοβαρά τη στάση που θα κρατήσετε και να ζήσετε με τις ανάλογες συνέπειες αν αποφασίσετε να «κρίνετε» (το παιδί σας) και ενδεχομένως να το απορρίψετε από ένα χαρακτηριστικό του ή μια του επιλογή. Η διαδικασία της αποδοχής είναι μια κατάσταση που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια αλλά τα αποτελέσματά της αξίζουν τον κόπο.
Αφορούν στο να δεχτούμε τη διαφορετικότητα όπου και όπως και να τη συναντάμε. Είτε αφορά το χρώμα, τη φυλή, το ύψος, το βάρος, την αριστεροχειρία, τα άτομα ειδικές ικανότητες χρειάζεται μια αλλαγή ώστε να σταματήσουμε να μιλάμε για «μειονότητες». Αλλά να κατανοήσουμε την μοναδικότητα του κάθε ατόμου χωριστά. Να την εκτιμήσουμε και να ζήσουμε αρμονικά με αυτή.

Για τον

   « ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ » 
η συνεργάτης & φίλη μας
Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr


ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ